Ισορροπημένη διατροφή

Στιγμιαίος καφές: Από το καφεόδεντρο, στην κούπα σου!

Στιγμιαίος καφές: Από το καφεόδεντρο, στην κούπα σου!

Γράφει η Δάφνη Μπαλαφούτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Κρύος ή ζεστός καφές; Πολλοί από εμάς αρνούμαστε να αποχωριστούμε τον αγαπημένο μας φραπέ ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χρόνου ενώ αρκετοί είναι κι εκείνοι που λένε «ναι» στην απόλαυση μιας ζεστής κούπας καφέ με πλούσιο άρωμα και γεύση! Κι ενώ σίγουρα κανείς δεν αμφισβητεί την κλασική συνήθεια που έγινε…λατρεία, κάποιοι ενδέχεται να αναρωτιούνται για την προέλευση του πιο αγαπημένου μας ροφήματος! Από πού προέρχεται λοιπόν ο στιγμιαίος καφές και πόσο «φυσική» είναι η διαδικασία επεξεργασίας του μέχρι να φτάσει τελικά στα ράφια του καταναλωτή;

Από τα «κεράσια του καφεόδεντρου» … σε ένα 100% φυσικό ρόφημα!
Έτσι είναι περισσότερο γνωστοί οι κόκκινοι καρποί του καφεόδεντρου αφού στην ώριμη εκδοχή τους και όταν πια είναι έτοιμοι να περισυλλεχθούν, το μέγεθος και το χρώμα τους προσομοιάζει με τα αντίστοιχα των κερασιών. Πέρα όμως από την φυσική προέλευση των περισσότερων ειδών καφέ, συμπεριλαμβανομένου και του στιγμιαίου, η «φυσικότητα» του προϊόντος συνεχίζει να υφίσταται και κατά την παραγωγική διαδικασία του αφού χρησιμοποιούνται απόλυτα φυσικές μέθοδοι (συμπεριλαμβανομένων του φιλτραρίσματος και της αφυδάτωσης που λαμβάνουν χώρα στη διαδικασία παρασκευής του στιγμιαίου καφέ συγκεκριμένα) για να επιτευχθεί το χαρακτηριστικό χρώμα και άρωμα καθώς και η μοναδική του γεύση. Ας τις δούμε αναλυτικά!

1η φάση: Συλλογή των κόκκινων καρπών καφέ. Πραγματοποιείται σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ινδία, με βάση την ποικιλία που αξιοποιείται για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ! Εφόσον λοιπόν τα καφεόδεντρα στις φυτείες προσεγγίσουν τα 2-3 μέτρα στο ύψος, οι καρποί φτάνουν στο σημείο που είναι πια τόσο ώριμοι ώστε να περισυλλεχθούν, εξασφαλίζοντας παράλληλα την υψηλή ποιότητα των καλλιεργειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ωρίμανσης των καφεόδεντρων. Η συλλογή των κόκκινων καρπών που μοιάζουν με κεράσια διεξάγεται σχολαστικά έτσι ώστε το προϊόν που φτάνει σε εμάς να έχει τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα.
2η φάση: Αποφλοίωση και προετοιμασία πράσινων κόκκων. Στη συνέχεια, οι καρποί αποφλοιώνονται- είτε με ξήρανση είτε με μούλιασμα- και, έτσι, προκύπτουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ.
3η φάση: Επιλογή των κατάλληλων κόκκων – χαρμάνι. Ένα βήμα καθοριστικής σημασίας για το άρωμα του τελικού προϊόντος και τη γευστική επιτυχία του καφέ, αφού επιλέγονται οι κατάλληλοι κόκκοι και συνδυασμοί αυτών που θα δώσουν και το κατάλληλο χαρμάνι. Μέσω αυτής της διαδικασίας, που απαιτεί υψηλή τεχνική, πολύχρονη πείρα αλλά και φαντασία, δημιουργείται κάθε ξεχωριστή ποικιλία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
4η φάση: Καβούρδισμα & άλεσμα. Σε αυτό το στάδιο, οι κατάλληλοι πράσινοι κόκκοι και συνδυασμοί αυτών που επιλέχθηκαν καβουρδίζονται σε θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 180-240°C για 3-12 λεπτά, απελευθερώνοντας το υπέροχο άρωμα του καφέ, για να προκύψει τελικά το καφέ χρώμα που γνωρίζουμε. Έπειτα, οι κόκκοι αλέθονται και μετατρέπονται σε σκόνη.
5η φάση: Φιλτράρισμα. Η διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται τελείως και με απόλυτα φυσικό τρόπο το κατακάθι μέσω διαδοχικών ειδικών φιλτραρισμάτων. Πρόκειται για το στάδιο που διαφοροποιεί τον στιγμιαίο καφέ από τα υπόλοιπα είδη καφέ αφού το τελικό προϊόν είναι ήδη φιλτραρισμένο έως και εφτά φορές ενώ στα υπόλοιπα είδη σταματάει στη φάση της άλεσης.
6η φάση: Αφυδάτωση και παραγωγή του στιγμιαίου καφέ. Για να πάρει ο καφές τη μορφή που όλοι ξέρουμε, το φυσικό εκχύλισμα καφέ αφυδατώνεται γρήγορα με την χρήση θερμού αέρα. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε προτού τον καταναλώσουμε, είναι να προσθέσουμε λίγο νερό στην κούπα ή το ποτήρι μας!

Τώρα λοιπόν γνωρίζετε κι εσείς για την υψηλής διασφάλισης ποιότητας διαδικασία που υφίσταται ο κόκκινος καρπός, μέχρι να φτάσει από το καφεόδεντρο στο ποτήρι ή την κούπα σας! Απολαύστε το φυσικό σας ρόφημα επιλέγοντας την ποικιλία που ικανοποιεί τους δικούς σας γευστικούς κάλυκες και επωφεληθείτε από την πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών που προσφέρει ένα τέτοιο ρόφημα, θωρακίζοντας την υγεία σας!