Ισορροπημένη διατροφή

Μπάρα δημητριακών… ποια απ’ όλες να προτιμήσω;

Μπάρα δημητριακών… ποια απ’ όλες να προτιμήσω;

Γράφει η Μαρμίνα Γεραμά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μπήκαν στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας. Όλοι καθημερινά ψάχνουμε λύσεις για μικρά και γρήγορα σνακ που δίνουν ενέργεια, θρεπτικά συστατικά, αλλά και το αίσθημα του κορεσμού μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο γεύμα.

Οι μπάρες δημητριακών πολλές φορές έρχονται ως «από μηχανής θεοί» για να καλύψουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Μια μικρή αναζήτηση στο internet θα σας βγάλει χιλιάδες συνταγές για σπιτικές μπάρες δημητριακών, όπως επίσης και μια επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς θα σας φέρει αντιμέτωπους με 3 ή 4 διαφορετικές επιλογές μπάρας. Τι επιλέγουμε λοιπόν; Είναι όλες οι μπάρες το ίδιο ή υπάρχουν σημεία προσοχής;

Η βασική διαφορά μεταξύ συσκευασμένων και «χειροποίητων» μπαρών δημητριακών είναι ότι στις συσκευασμένες ξέρουμε τι τρώμε, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα. Γιατί; Έχουν ετικέτα τροφίμων στη συσκευασία τους, που ουσιαστικά αποτελεί την ταυτότητα του τροφίμου καθώς αναφέρει τη θερμιδική αξία της μπάρας αλλά και την ανάλυσή της σε θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, στις μπάρες που ψωνίζουμε στο φούρνο δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι θερμίδες και θρεπτικά συστατικά αποδίδουν καθώς αυτό εξαρτάται από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί κάθε φορά, την ποσότητά των πρώτων υλών αλλά και την κάθε μερίδα, δηλαδή το μέγεθος της μπάρας που έχει παρασκευαστεί κάθε φορά.

Σαφώς, οι σπιτικές μπάρες μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή επιλογή καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρόφιμα όπως το ταχίνι, το μέλι, τα αποξηραμένα φρούτα όπως cranberries, η δημητριακά από σιτάρι ή βρώμη. Υγιεινή ναι, αλλά είναι σίγουρα και ισορροπημένη; Οι μπάρες που φτιάχνουμε στο σπίτι ή βρίσκουμε σε φούρνους μπορεί να αποτελούν μια μικρή και νόστιμη βόμβα θερμίδων που ουσιαστικά μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και ένα ελαφρύ γεύμα. Το ενεργειακό περιεχόμενο των προϊόντων αυτών ξεκινά από τις 150 θερμίδες και μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 500 θερμίδες.

Ακολουθήστε, λοιπόν, τα σωστά βήματα για να επιλέξετε τη σωστή μπάρα δημητριακών:

• Διαβάζετε πάντα σωστά τις διατροφικές ετικέτες και εστιάστε αρχικά στον αριθμό των θερμίδων (kcal) που αποδίδονται ανά μπάρα.

• Επιλέξτε μπάρες δημητριακών πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. από δημητριακά ολικής άλεσης) οι οποίες περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών/100γρ.

• Επίσης, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην περιεκτικότητα μιας μπάρας δημητριακών σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Είναι προτιμότερο μια μπάρα δημητριακών να περιέχει λιγότερο από 3 γρ. κορεσμένων λιπαρών οξέων.

• Αποφύγετε μπάρες δημητριακών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων (όχι περισσότερο από 18 γρ./μπάρα).

Όπως φαίνεται, λοιπόν, το σπιτικό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ισορροπημένο γιατί εμπεριέχει μέσα του το… άγνωστο. Οι μπάρες δημητριακών είναι μια εξαιρετική επιλογή σνακ μέσα στην ημέρα, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή της, δίνοντας πάντα έμφαση σε μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης. Καλή αναζήτηση!