Ισορροπημένη διατροφή

Μαγειρεύουμε μαζί plant-based συνταγές με υψηλή θρεπτική αξία!

Μαγειρεύουμε μαζί plant-based συνταγές με υψηλή θρεπτική αξία!

Μalfadine με Vegan balls και σάλτσα Napoli

Θα χρειαστούμε:

  • Φυτικά balls Garden Gourmet 4τμχ
  • σάλτσα τομάτας 50γρ
  • mafaldine βρασμένα 120γρ
  • σκελίδα σκόρδο ½
  • ζωμός λαχανικών 25γρ
  • κρεμμύδι ξερό 20γρ
  • βασιλικός
  • θυμάρι
  • τοματίνια 4τμχ

Εκτέλεση:

  1. Ψήνουμε τα Vegan balls σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής στην συσκευασία.
  2. Ξεκινάμε το τσιγάρισμα στο κρεμμύδι με 2 κτσ ελαιόλαδο, μόλις πάρει λίγο  χρώμα το κρεμμύδι  προσθέτουμε  το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα τοματίνια κομμένα στα δυο και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.  
  3. Σβήνουμε με τον ζωμό λαχανικών και προσθέτουμε την σάλτσα τομάτας.
  4. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  5. Βράζουμε τα mafaldine σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής στην συσκευασία.
  6. Σερβίρουμε και προσθέτουμε τα vegan balls και την σάλτσα τομάτας  τελευταία.

Κοιτάζοντας τη συνταγή μας από τη διατροφική σκοπιά…

Το πιάτο που φτιάξαμε σήμερα είναι μια εξαιρετική πρόταση για την περίοδο της νηστείας που διανύουμε- και όχι μόνο φυσικά!

Αντί για τα κλασσικά κεφτεδάκια από κρέας (π.χ. μοσχαρίσιο κιμά) έχουμε χρησιμοποιήσει ένα φυτικό εναλλακτικό κρέατος και όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής είναι επίσης φυτικά. Έτσι, τη συνταγή μας μπορούν να απολαύσουν:

  • οι vegans
  • οι vegetarians
  • αλλά και όλοι εμείς που θέλουμε να υιοθετήσουμε μια πιο φυτική διατροφή (γνωστοί και ως flexitarians), χωρίς να στερηθούμε τη γεύση και απολαμβάνοντας παράλληλα την υφή που προσφέρει το κρέας.

Πέρα από τη γεύση, η οποία- εμπιστευτείτε μας- δε θα σας απογοητεύσει, το πιάτο μας έχει και από διατροφικής απόψεως “δυνατά σημεία” όπως:

  • Περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών- τα vegan balls μαζί με τα διαφορετικά λαχανικά/μυρωδικά που χρησιμοποιήσαμε μας χαρίζουν πολύτιμες φυτικές ίνες, που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού (κάνουν δηλαδή το πιάτο μας χορταστικό εκτός από απολαυστικό). Αν θέλετε να αυξήσετε κι άλλο την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορείτε αντί για mafaldine να χρησιμοποιήσετε ζυμαρικά ολικής άλεσης ή ακόμα και ζυμαρικά οσπρίων.
  • Συνδυάζοντας το πιάτο μας με μια ατομική σαλάτα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, αφού έχουμε συνδυάσει μια πηγή υδατανθράκων (τα ζυμαρικά μας) με τα vegan balls, που είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη. Μάλιστα η βασική πηγή πρωτεΐνης είναι η σόγια (Non GMO), η οποία ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Το πλεονέκτημα της πρωτεΐνης σόγιας είναι η υψηλή βιολογική της αξία ενώ συγκριτικά με άλλα όσπρια δίνει μια πιο συμπαγή μορφή στο τρόφιμο, γεγονός που το φέρνει την υφή του πιο κοντά στην υφή του κρέατος που έχουμε συνηθίσει.
  • Το πιάτο μας συστήνεται για όσους προσέχουν τα λιπαρά (και την ποιότητα των λιπαρών) στη διατροφή τους, καθώς αντικαθιστώντας τα κλασικά κεφτεδάκια με vegan balls πετυχαίνουμε μια πολύ σημαντική μείωση στα κορεσμένα (“κακά”) λιπαρά που περιέχονται στο γεύμα μας. Επιπλέον, τα φυτικά κεφτεδάκια που χρησιμοποιήσαμε δεν περιέχουν φοινικέλαιο, ζάχαρη ή τεχνητές αρωματικές ύλες, αλλά ούτε και συντηρητικά. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, έχει μεγάλη σημασία όταν βρισκόμαστε στο super market να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων και να δείχνουμε την προτίμησή μας σε αυτά που έχουν τη συνολικά καλύτερη διατροφική αξία.

Καλή απόλαυση!

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc