Ισορροπημένη διατροφή

Δημητριακά πρωινού: δεν είναι όλα ίδια… Τι να διαλέξω;

Δημητριακά πρωινού: δεν είναι όλα ίδια… Τι να διαλέξω;

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Είναι τυχαίο ότι στο άκουσμα της φράσης “εύκολο και γρήγορο πρωινό”, ένα μπολ με δημητριακά εμφανίζεται αυτόματα σαν συννεφάκι πάνω από το κεφάλι μας; Μάλλον όχι, αφού τα δημητριακά πρωινού αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς έναν αγαπημένο τρόπο να ξεκινάμε την ημέρα μας.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν ψωνίζεις και βρίσκεσαι στο διάδρομο με τα δημητριακά; Μήπως η πραγματικά τεράστια ποικιλία προϊόντων που είναι πλέον διαθέσιμη σου δημιουργεί-πολύ λογικά- μια σύγχυση ως προς την επιλογή σου;

Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ένα: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΙΔΙΑ! Μπορεί να είναι όλα ευχάριστα στη γεύση, όμως δεν είναι όλα το ίδιο «υγιεινά», αφού παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ως προς τη θρεπτική τους αξία. Έτσι, αν θες την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ να κάνεις τη σωστή επιλογή, τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να πας “διαβασμένος”!

Μη μένεις μόνο στο… εξώφυλλο

Είναι αλήθεια πως βλέποντας μόνο τη μπροστινή πλευρά της συσκευασίας των δημητριακών μπορείς να βρεις κάποιες βασικές πληροφορίες. Αν, ωστόσο, θες να έχεις μια πιο πλήρη εικόνα για τα συστατικά και τη θρεπτική τους αξία, χρειάζεται να ρίξεις μια ματιά στην πίσω πλευρά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον πίνακα διατροφικής επισήμανσης.

Μερίδες: το μέγεθος μετράει

Όταν προσπαθείς να συγκρίνεις παρόμοια τρόφιμα, οι μερίδες μπορούν να αποδειχθούν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια σου. Για να επιλέξεις τα δημητριακά που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σου, δώσε προσοχή στην αναγραφόμενη μερίδα και έπειτα σύγκρινε τις θερμίδες (ή/ και τα θρεπτικά συστατικά π.χ. φυτικές ίνες, σάκχαρα) ανά μερίδα.

Extra tip: Αν θέλεις να αξιολογήσεις πόσες θερμίδες/ θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνεις, πρέπει να λάβεις υπόψη την ποσότητα που συνήθως καταναλώνεις και να υπολογίσεις σε πόσες μερίδες μεταφράζεται (π.χ. ½, 1 μερίδα ή παραπάνω).

Αναζήτησε την ολική άλεση

Τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν αποτελούν τυχαία «πυλώνα» της Μεσογειακής διατροφής, αφού έχουν πλούσια θρεπτική αξία και είναι αποδεδειγμένα σύμμαχος της υγείας μας. Πιο συγκεκριμένα, κάνοντας ένα mini crash test μεταξύ των δημητριακών ολικής άλεσης και των επεξεργασμένων δημητριακών, τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν τον κορεσμό, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον , περιέχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες και άλλα πολύτιμα συστατικά όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Έτσι, για να βεβαιωθείς ότι τα δημητριακά που θα διαλέξεις είναι ολικής άλεσης, κοιτάζοντας τη λίστα με τα συστατικά τους, επίλεξε αυτά που στις πρώτες θέσεις αναφέρουν συστατικά όπως “σιτάρι ολικής άλεσης”, “βρώμη ολικής άλεσης” κλπ.

Κράτα τη ζάχαρη και τα λιπαρά υπό έλεγχο

Μπορεί τα δημητριακά που επέλεγες ως τώρα να προσφέρουν υπέροχη γεύση και “ενδιαφέρον” στο γάλα ή το γιαούρτι σου, έχεις, όμως, σκεφτεί ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως περιέχουν πολλή- και ενίοτε υπερβολικά πολλή- ζάχαρη ή/και λιπαρά; Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα βρεθείς “αντιμέτωπος” με τις ετικέτες τροφίμων, ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά στην περιεκτικότητα των δημητριακών σε σάκχαρα και λιπαρά πριν κάνεις την επιλογή σου.

Τώρα που είσαι καλύτερα ενημερωμένος, είναι πλέον στο χέρι σου να κάνεις μια έξυπνη και θρεπτική επιλογή, συνδυάζοντας την αγαπημένη σου πρωινή συνήθεια με την ισορροπημένη διατροφή.