Ισορροπημένη διατροφή

Βάλε ενέργεια στη μέρα σου!

Βάλε ενέργεια στη μέρα σου!

Γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε ένα δύσκολο διάστημα από άποψη αντοχής, σωματικής & ψυχικής, αλλά και πνευματικής διαύγειας. Αναρωτηθείτε το εξής: πόσες φορές έχετε ευχηθεί να είχε παραπάνω ώρες η μέρα για να μπορέσετε να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας; Πόσες φορές έχετε σκεφτεί με ένα μαγικό τρόπο να κερδίζατε λίγη ενέργεια παραπάνω για να αντέξετε την καθημερινότητα; Πόσες φορές έχει φθάσει το βράδυ και δεν έχετε κουράγιο να… πάρετε τα πόδια σας; Φαντάζομαι πολλές. Η λύση σε όλα αυτά μπορεί να είναι πιο απλή απ’ όσο φαντάζεστε. Αν δεν τροφοδοτείτε το σώμα μας με επαρκή ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τότε και αυτό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Φανταστείτε ένα αυτοκίνητο που πρέπει να διανύσει μια μεγάλη απόσταση με ελάχιστα αποθέματα βενζίνης. Με μαθηματική ακρίβεια θα σας αφήσει στα μέσα της διαδρομής (ή πολύ νωρίτερα).

Γι’ αυτό δείτε μερικά tips που θα σας κάνουν να νιώθετε πιο δυνατούς και ενεργητικούς μέσα στην ημέρα σας!

1. Επιλέξτε τρόφιμα με “θρεπτική ενέργεια” και όχι απλά με ενέργεια

Η ενέργεια που θα σας αποδώσει ένα τρόφιμο αντανακλάται στις θερμίδες που περιέχει. Είναι άλλο, όμως, ένα τρόφιμο να αποδίδει 100 θερμίδες μαζί με πληθώρα βιταμινών, όπως είναι για παράδειγμα 1 μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης, και άλλο να αποδίδει σκέτες και πολύ περισσότερες θερμίδες όπως ένα κομμάτι γλυκό που ουσιαστικά δε θα προσδώσει κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό στον οργανισμό σας

2. Βάλτε στα γεύματά σας υδατάνθρακες
Το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη που την προμηθεύεται από το αίμα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η έλλειψή της αναγκάζει τον εγκέφαλο να αλλάξει την προτεραιότητα του σε καύσιμη ύλη (κετονοσώματα) πράγμα που σημαίνει ότι διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του. Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες αναλαμβάνουν το ρόλο να τροφοδοτούν το σώμα με γλυκόζη και ενέργεια, γι’ αυτό αποτελούν το 50% των αναγκών μας μέσα στην ημέρα. Θα τους βρείτε σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

3. Καταναλώστε τρόφιμα που περιέχουν πληθώρα βιταμινών

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος διευκολύνοντας τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Για να τις ανακαλύψετε μπορείτε να ανατρέχετε στη συσκευασία των τροφίμων και το διατροφικό πίνακα που περιέχουν για να βλέπετε τι βιταμίνες περιέχονται σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να συγκρίνετε και τα τρόφιμα μεταξύ τους και να βλέπετε ποιο υπερτερεί σε βιταμίνες.
Και επειδή όταν ξεκινάει η μέρα καλά τότε όλα μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να βγούμε νικητές, ξεκινήστε τις σωστές επιλογές ήδη από το πρωινό σας γεύμα, επιλέγοντας:

• 1 ποτήρι γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά μαζί με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
• 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων μαζί με 1 κουλούρι Θες/νίκης
• 1-2 μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης μαζί με 1 φρούτο
• 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ντομάτα, μαρούλι και 1 φρούτο
• 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης μαζί με 2 κγλ ταχίνι και κομμάτια από φρούτο όπως μπανάνα ή μήλο