Ισορροπημένη διατροφή

Από το εργαστήρι της φύσης…. στο πιάτο σας!

Από το εργαστήρι της φύσης…. στο πιάτο σας!

Γράφει ο Χρήστος Παξιμαδάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Μια ματιά στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μας θα μας δείξει ότι οι ιώσεις και τα συμπτώματα των ιώσεων είναι εδώ! Πριν όμως στραφούμε στην χρήση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής μήπως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα με πιο φυσική μορφή; Εκτός από τα διάφορα συστατικά, υπάρχουν και τρόφιμα, που έχουν συνδεθεί με την μείωση των συμπτωμάτων των ιώσεων.

Σκόρδο: Ένα τρόφιμο «παρεξηγημένο» λόγω κυρίως της οσμής του ωστόσο οι ιδιότητες του είναι πολλές και σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στα συστατικά του οφείλεται η αντιμικροβιακή και η αντιβακτηριδιακή δράση, όπως είναι η αλισίνη. Η αλισίνη, λόγω της αντιοξειδωτικής της ιδιότητας μπορεί να βοηθήσει στην γρήγορη ανάρρωση και την μείωση των συμπτωμάτων. Το σκόρδο επίσης, όπως γνωρίζουμε όλοι, εκτός του ότι ρίχνει την αρτηριακή πίεση, είναι πλούσιο και σε θείο που βοηθά στη θεραπεία του κρυολογήματος, του βήχα και στην άμεση απομάκρυνση των λοιμώξεων.

Μέντα: Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πιο αρωματικά φυτά. Το κύριο συστατικό της μέντας είναι η μενθόλη, η οποία βοηθά στο ανώτερο αναπνευστικό και στη μείωση των συμπτωμάτων της καταρροής, του πονοκεφάλου και της ναυτίας. Η μενθόλη που περιέχει η μέντα έχει αντιβακτηριακές και αναλγητικές ιδιότητες και φαίνεται πως βοηθά στην θεραπεία του κρυολογήματος.

Ευκάλυπτος: Τα αρωματικά του φύλλα χρησιμοποιούνται συχνά ως ρόφημα και έχουν αντισηπτικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Ο ευκάλυπτος βοηθά στη μείωση του βήχα της γρίπης και του πονόλαιμου. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται τα φύλλα του μαζί με ζεστό νερό για εισπνοές με πολύ καλά αποτελέσματα.

Χαμομήλι: Η κατανάλωση του είναι ίσως από τις πιο συχνές ενέργειες που κάνουμε με την εμφάνιση ενός κρυολογήματος. Το χρησιμοποιούμε επίσης και για εισπνοές κατά την διάρκεια του βρασμού του. Το χαμομήλι είναι καταπραϋντικό με αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες λόγω κυρίως των συστατικών χαμαζουλίνη και α-δισαβολόλη. Βοηθά στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνοντας έτσι το αίσθημα του κρυολογήματος και των ιώσεων.

Ginseng: ή αλλιώς πιπερόριζα χρησιμοποιείται έντονα στον Ανατολικό πληθυσμό, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση της και στην χώρα μας. Το κυριότερο συστατικό του είναι το νερό, ενώ περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες που βοηθούν στην καλή υγεία του οργανισμού. Το ginseng λόγω της αντιοξειδωτικής του ιδιότητας βοηθά στην καταπολέμηση της ναυτίας και του πονοκεφάλου ενώ έχει και αντιπυρετική δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή αφεψήματος αλλά και για εισπνοές για την βουλωμένη μύτη.

Goji Berry : Το πιο διάσημο «superfood». Προερχόμενο από τις ανατολικές χώρες και συνδεδεμένο με την μακροζωία που εμφανίζουν οι χώρες αυτές. Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι η ύπαρξη βιταμίνης C η οποία είναι συνδεδεμένη με το ανοσοποιητικό σύστημα και την προστασία από κρυολογήματα και ιώσεις. Τέλος, μπορεί να καταναλωθεί με την μορφή αφεψήματος ή σε αποξηραμένη μορφή.

Φασκόμηλο: Είναι γνωστό με την μορφή αφεψήματος το οποίο συνηθίζουμε να καταναλώνουμε για την αντιμετώπιση των ιώσεων και του πονόλαιμου.