Επιστημονικοί συνεργάτες

Πούλια Καλλιόπη – Άννα, MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Nutrimed Blog

Η Καλλιόπη Άννα Πούλια είναι Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Το 2000 απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης (Master in Science – Medical Science) από το Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με τίτλο «Κλινική Διατροφή» (Pass with Merit).

Από το 2000 έως το 2004 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, επιβλέποντας την Πρακτική Άσκηση των τελειόφοιτων φοιτητών σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα ενώ παράλληλα συμμετείχε στα εργαστηριακά μαθήματα του Μαθήματος Κλινική Διατροφή. Το 2002 παρακολούθησε το Σεμινάριο στα πλαίσια του Socrates με θέμα “Novel and Functional Foods” , το οποίο οργανώθηκε από το Τμήμα Γεωπονικής και Εφαρμοσμένων Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γάνδης στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Από το Φεβρουάριο του 2003 υπηρετεί ως Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου. Από το 2003 έως το 2006 εκπροσώπησε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων και το 2005 συμμετείχε ενεργά στην ομάδα εργασίας για την κατάθεση της πρότασης για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την βελτίωση των πρακτικών εκπαίδευσης των διαιτολόγων της Ευρώπης (Πρόγραμμα DIETS -Dietitians Improving Education and Training Standards – χρηματοδότηση 1.000.000 Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση).Από το Σεπτέμβριο του 2006 συμμετέχει στην ομάδα διατροφής του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νοσηλευτριών Αιμοκάθαρσης και Μεταμόσχευσης (European Dialysis and Transplantation Association for Nurses ενώ από το Σεπτέμβριο του 2010 έχει οριστεί Υπεύθυνη σε θέματα Διατροφής. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και ομιλίες σε Πανελλήνια, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Συνέδρια, ενώ έχει κληθεί ως ομιλήτρια σε ποικίλες εκδηλώσεις, που απευθύνονται είτε στο κοινό είτε σε επιστήμονες υγείας.

Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τη συγγραφή κεφαλαίων στα βιβλία:
· Frontiers in Nutrition Research, Huang JD, NOVA publishers inc, 2006
· Αρχές Κλινικής Διατροφής και Διατροφικής Θεραπευτικής, Μ. Χουρδάκης-Δ. Κούβελας, Εκδόσεις Ροτόντα, 2007
· Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή με στοιχεία Παθολογίας Α. Ζαμπέλας, Εκδόσεις Πασχαλίδη, 2007
· Chronic Kidney Disease (stages 4-5). A Guide to Clinical Practice. Chapter of Nutritional management of CKD stages 4-5. Edition of EDTNA/ERCA, 2008
· Εσωτερική Παθολογία, Σ. Ράπτης, Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε, 2008
· Peritoneal Dialysis, A guide to clinical practice. Chapter of Dietary modification in End stage renal patients on peritoneal dialysis. Edition of EDTNA/ERCA, 2009
· Κλινική Διατροφή, Ν. Κατσιλάμπρος, Ιατρικές εκδόσεις ΒΗΤΑ, Εκδόσεις 2004 και 2010
· Clinical Nutrition in Practice. “ N Katsilambros, C Dimosthenopoulos, M Kontogianni, K.A. Poulia, Wiley eds (2010)

Παράλληλα έχει επιμεληθεί τη μετάφραση 2 κεφαλαίων στο βιβλίο Διατροφή και μεταβολισμός, Gibney MJ, Macdonald IA, Roche HM, Επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., 2008.

Επίσης άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Από το 2002 έως το 2004 έχει διατελέσει Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διατολόγων Διατροφολόγων ενώ το 2010 επανεκλέχθηκε αντιπρόεδρος. Παράλληλα συμμετέχει αδιάλειπτα ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής σε όλα τα Πανελλήνια Συνέδρια Διατροφής Διαιτολογίας από το 2000 έως και σήμερα.