Διατροφή για κάθε στιγμή

Πάλι κέρασμα; Πως θα το αρνηθείτε ευγενικά

Πάλι κέρασμα; Πως θα το  αρνηθείτε ευγενικά

Γράφει η Ελίζα Τζόβα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου μονοπωλείται από ονομαστικές εορτές. Τα σπίτια και τα γραφεία κατακλύζονται από πολλούς γλυκούς πειρασμούς, ενώ πολύ συχνά τόσο οι εορτάζοντες συνάδελφοι όσο και οι επίδοξες νοικοκυρές που περιμένουν να πάρουν τα εύσημα, δεν «σηκώνουν» όχι. Θέλετε δεν θέλετε, πρέπει να.. γλυκαθείτε! Και αν σκοπεύετε να ενδώσετε, όχι επειδή το επιθυμείτε αλλά για να μην τους δυσαρεστήσετε, πώς θα μπορούσατε να αρνηθείτε ευγενικά τα θερμιδογόνα κεράσματα;

Η μέθοδος του.. «τάπερ»: Αποδεχθείτε με χαμόγελο το κέρασμα, πείτε ευχαριστώ, αλλά αποφύγετε να το καταναλώσετε εκείνη τη στιγμή. Πείτε πως φαίνεται καταπληκτικό και πάρτε το μαζί σας διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη το δοκιμάσετε. Στην περίπτωση που βρίσκεστε σε σπίτι, μην ξεχάσετε να αναφέρετε στην οικοδέσποινα ότι φημίζεται για τις άκρως επιτυχημένες μαγειρικές της παρασκευές.

«And the Oscar goes to..»: Στην περίπτωση που τα πράγματα είναι ζόρικα και η πίεση που δέχεστε μεγάλη, τότε μάλλον θα πρέπει βγάλετε στην επιφάνεια το υποκριτικό σας ταλέντο και να σκαρφιστείτε δικαιολογίες. Φταίει η ίωση που περάσετε για τις «ανακατωσούρες» στο στομάχι σας, ή μήπως εξαιτίας του χαλασμένου φρονιμίτη μπορείτε να φάτε μόνο σούπα και πουρέ; Θα μπορούσατε επίσης να προφασιστείτε την αλλεργία στο φουντούκι που, εντελώς συμπτωματικά, «ρέει» άφθονο στο γλυκό!

«Επιχείρηση».. χιούμορ: Μερικές έξυπνες ατάκες μπορούν να σας γλιτώσουν από τις περιττές θερμίδες του γλυκού και ταυτόχρονα να σπάσουν το χειλάκι αυτού που σας το προσφέρει. Αρνηθείτε λοιπόν, επιστρατεύοντας το χιούμορ σας. «Ευχαριστώ, είμαι αρκετά γλυκιά από μόνη μου..», «Εγώ θέλω πολύ να φάω το γλυκό σας, η περιφέρειά μου όμως αρνείται πεισματικά..», «Ευχαριστώ πολύ, όμως θα το ευχαριστηθώ περισσότερο αν απλώς σας κοιτάζω όσο τρώτε..», «Επιδόρπιο; Όχι ευχαριστώ, θα οδηγήσω μετά..»!

Αποπροσανατολίστε τους: Απλώς δεν θέλετε να φάτε και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να εξηγείτε το γιατί; Αποδεχθείτε το κέρασμα, αφήστε το ανέπαφο πάνω στο τραπεζάκι ή το γραφείο σας και πιάστε κουβέντα, στρέφοντας τα «φώτα» κάπου αλλού. Θέματα όπως οι χωρισμοί και οι απολύσεις, συνήθως μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Μπρος στην καλλίγραμμη σιλουέτα άλλωστε, τι ψυχή έχει λίγο κουτσομπολιό;