Διατροφή για κάθε στιγμή

Κάψτε θερμίδες… γιορτάζοντας την Καθαρά Δευτέρα!

Κάψτε θερμίδες… γιορτάζοντας την Καθαρά Δευτέρα!

Γράφει η Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Καθαρά Δευτέρα, σήμερα, και τα σαρακοστιανά εδέσματα είναι αραδιασμένα στο τραπέζι… Δείτε πώς να τηρήσετε τα έθιμα, καίγοντας θερμίδες! Καθαρά Δευτέρα, σήμερα, και τα σαρακοστιανά εδέσματα είναι αραδιασμένα στο τραπέζι… ταραμοσαλάτα, καλαμαράκια, ντολμαδάκια, λαγάνα και χαλβάς είναι λίγα μόνο από τα παραδοσιακά εδέσματα. Βέβαια, το γεγονός ότι τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας είναι νηστίσιμα, δε σημαίνει ότι είναι άνευ θερμίδων, απεναντίας, κρύβουν πολλές διατροφικές «παγίδες»! Επομένως, η βασική αρχή του μέτρου και της ισορροπίας πρέπει να διέπει και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, ώστε να διατηρήσουμε την ισορροπία στη ζυγαριά μας ή πιο σωστά το ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι θεωρητικά μια ζυγαριά ισορροπίας, που από τη μία είναι φορτωμένη με τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή (τρόφιμα και ροφήματα) και από την άλλη με τις συνολικές θερμίδες που δαπανά το σώμα μας, για τις μεταβολικές ανάγκες και τη σωματική δραστηριότητα. Όταν υπερφορτώσουμε τη ζυγαριά από την πλευρά των προσλαμβανόμενων θερμίδων, τότε το ενεργειακό ισοζύγιο διαταράσσεται και το σωματικό μας βάρος αυξάνεται. Απεναντίας, προκειμένου να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας, αρκεί να εξισορροπήσουμε την ενέργεια (θερμίδες) που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας με την ενέργεια που δαπανούμε, μέσω της σωματικής μας δραστηριότητας.

Κουνηθείτε στους ρυθμούς των αποκριάτικων χωρών και ισορροπείστε τη ζυγαριά!
Προτού αφεθείτε στα τηγανητά καλαμαράκια, την ταραμοσαλάτα, τη λαγάνα και το χαλβά, τί θα λέγατε τη φετινή Καθαρά Δευτέρα να κάψετε θερμίδες; Όσο κι αν ακούγεται παράλογο η συγκεκριμένη ημέρα ενδείκνυται για να επιδοθείτε σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά σας. Πώς; Χορέψτε, απολαύστε βόλτες στην εξοχή, παίξτε με τα παιδιά σας και τους φίλους σας και φυσικά ακολουθήστε τα έθιμα, πετώντας τον παραδοσιακό χαρταετό!

Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόσες θερμίδες δαπανάτε, ανάλογα με το βάρος σας, για κάθε 15 λεπτά που επιδίδεστε στις αγαπημένες σας δραστηριότητες την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας:

Τηρείστε τα έθιμα, καίγοντας θερμίδες!
Φανταζόσασταν ποτέ ότι το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί μία έντονη σωματική δραστηριότητα; Ειδικά, δε όταν ο καιρός δεν αποτελεί σύμμαχό μας, αλλά χρειάζεται να τρέξουμε αρκετά χιλιόμετρα ώσπου να τον σηκώσουμε, μάλλον δικαιούμαστε περισσότερη λαγάνα στο τραπέζι.

Η σωματική δραστηριότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους, καθώς αυξάνει σημαντικά την ενεργειακή δαπάνη. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε διατροφικές υπερβολές, καθώς προκειμένου να εξισορροπήσουμε τις extra θερμίδες του φαγητού, απαιτείται σκληρή προσπάθεια.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!