Διατροφή για κάθε στιγμή

Φρούτα για κάθε…εποχή!

Φρούτα για κάθε…εποχή!

“Κάθε πράγμα στον καιρό του”, συνήθιζαν να λένε οι παλιοί και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές το έχουμε βρει μπροστά μας αυτό… Έτσι συμβαίνει και με τη διατροφή μας. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε σταθεί μπροστά σε έναν πάγκο φρούτων ή λαχανικών και αναρωτιέστε «είναι η εποχή τους;», «δεν είναι;», «ποια είναι φρέσκα;».

Μπορεί πλέον οι δυνατότητες καλλιέργειας αλλά και εισαγωγής τροφίμων να μας δίνουν τη δυνατότητα να λέμε «μα φράουλες μέσα στο χειμώνα;», παρέχοντάς μας μια ποικιλία φρούτων σχεδόν όλο το χρόνο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την εποχικότητα των τροφίμων. Γιατί;

Οι λόγοι που μας ωθούν στην αγορά των τροφίμων και κυρίως των φρούτων δεν έχει να κάνει μόνο με το άρωμα και τη γεύση των τροφίμων. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο οικονομικά, περισσότερο φρέσκα με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ενισχύονται οι τοπικοί παραγωγοί και η τοπική οικονομία και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.

Αν η λαϊκή αγορά είναι ένα αγαπημένο μέρος για να εξοπλίσετε το σπίτι σας με διάφορα φρούτα, τότε είναι εύκολο να ακολουθήσετε τις εποχές αφού σπάνια έχουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής. Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τι μπορεί να μας «φέρει» κάθε εποχή.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η διατροφή σας να συμβαδίζει με τους νόμους της φύσης. Κάθε μήνας του χρόνου έχει τα δικά του φρούτα και λαχανικά… πχ. τα σταφύλια τρώγονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ τα πορτοκάλια από Ιανουάριο μέχρι Μάιο.

Μία λίστα με το πότε είναι η κατάλληλη εποχή για το καθένα, θα σας πείσει….

Ιανουάριος: Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, μπανάνα, σταφίδες (μελαχρινές ή ξανθές).

Φεβρουάριος: Λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, μπανάνα, σταφίδες (ξανθές, μαύρες).

Μάρτιος: Λεμόνια, πορτοκάλια, μπανάνα.

Απρίλιος: Μπανάνα, πορτοκάλια, φράουλες.

Μάιος: Βερίκοκα, μπανάνα, ροδάκινα, καλοκαιρινά πορτοκάλια (βαλένσια), φράουλες, κεράσια.

Ιούνιος: Βερίκοκα, μπανάνα, καρπούζι, νεκταρίνια, πεπόνι, κεράσια, φράουλες, ροδάκινα.

Ιούλιος: Αχλάδια, βύσσινα, δαμάσκηνα, μπανάνα, νεκταρίνια, σύκα, φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια.

Αύγουστος: Αχλάδια, πεπόνια, βατόμουρα, βύσσινα, δαμάσκηνα, σύκα, καρπούζια, κυδώνια, μήλα, μπανάνα, νεκταρίνια, ροδάκινο, σταφύλια.

Σεπτέμβριος: Βατόμουρα, κυδώνια, μπανάνα, σταφύλια, σύκα, αχλάδια, μήλα, καρπούζια, πεπόνια.

Οκτώβριος: Αχλάδια, κυδώνια, ακτινίδιο, μπανάνα, σταφύλια, ρόδια, μήλα, λεμόνια.

Νοέμβριος: Ακτινίδιο, μπανάνα, ρόδια, λεμόνια, μανταρίνι, πορτοκάλι.

Δεκέμβριος: Γκρέιπ φρουτ, μπανάνα, μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια.

Αναδημοσίευση από supermarket.nutrimed.gr