Διατροφή για κάθε στιγμή

Έτσι δεν θα πέσεις στις χριστουγεννιάτικες παγίδες

Έτσι δεν θα πέσεις στις χριστουγεννιάτικες παγίδες

Γράφει η Ντέλλα Αθανασάτου, Επιστήμονας τροφίμων, MSc, PhD

Όλοι μας περιμένουν τις διακοπές των Χριστουγέννων με μεγάλη ανυπομονησία! Μπορεί κάποιοι να φύγουν για διακοπές, ενώ άλλοι να παραμείνουν στην πόλη. Το βασικό θέμα όμως που σε απασχολεί είναι πως θα καταφέρεις να βγεις αλώβητη από τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες που σε περιστοιχίζουν. Ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες ισορροπημένης διατροφής, χωρίς απαραίτητα να βρίσκεσαι σε δίαιτα,το πέρας των εορτών θα σου αφήσει μόνο χαρούμενα συναισθήματα!

Εορταστικό γεύμα: Καλό θα είναι οι «παρασπονδίες» σου να περιοριστούν ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αναλογίσου την προσπάθεια που έχεις κάνει μέχρι τώρα για την απώλεια του βάρους σου και θα αντιληφθείς πως είναι κρίμα να πάει χαμένη.

Στα ενδιάμεσα καλέσματα, που πολλές φορές είναι αρκετά, μπορείς να ακολουθήσεις το πρόγραμμα σου (με μικρές τροποποιήσεις) για να μην αισθάνεσαι αποκομμένη και εκτός του εορταστικού κλίματος. Εφάρμοσε τη μέθοδο του “Myplate” ώστε να απολαύσεις όλα τα εδέσματα με ισορροπία και έλεγχο. Φρόντισε ώστε το¼ του πιάτου σου να περιέχει αμυλούχα τρόφιμα ή δημητριακά ολικής άλεσης (πατάτες, μακαρόνια, ρύζι), το άλλο ¼ μια πηγή πρωτεΐνης (γαλοπούλα, χοιρινό, κοτόπουλο) και το υπόλοιπο ½ πιάτο σαλάτα.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Και ερχόμαστε στην ενότητα γλυκά! Κάθε φορά που περνάς από την τραπεζαρία οι ωραίες στολισμένες πιατέλες με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα σου «μιλάνε». Η λύση είναι πιο εύκολη και απλή απ’ ότι φαντάζεσαι! Απέφυγε ή τουλάχιστον καθυστέρησε την εμφάνιση των γλυκών στο σπίτι εφόσον γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς. Στην περίπτωση που σου φαντάζει ακραία αυτή η λύση, φρόντισε να μην έχεις άμεση επαφή με τα γλυκά, κοινώς τοποθέτησέ τα σε ένα ντουλάπι. Επίσης, μπορείς να κρατάς ένα ημερολόγιο καταγραφής των γλυκών που καταναλώνεις μέσα στις γιορτές. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις την πραγματική εικόνα των γλυκών που κατανάλωσες (θυμήσου και τα μελομακάρονα που σου προσφέρουν μαζί με τον καφέ, κι ας έχουν μέγεθος μπουκίτσας).

Αν δεν έχεις ακόμα φτιάξει τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σου, σκέψου το ενδεχόμενο να δημιουργήσεις τις light εκδοχές του με μαργαρίνη light για τους κουραμπιέδες και λιγότερη ζάχαρη σε συνδυασμό με γλυκαντικό από το φυτό στέβια για τα μελομακάρονα. Θυμήσου πως με εξαίρεση τα light αναψυκτικά και τα κρύα ροφήματα τσαγιού χωρίς ζάχαρη, τα υπόλοιπα τρόφιμα και ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από την «κλασική» εκδοχή, όχι όμως μηδενικές και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο όπως ισχύει και για όλα τα τρόφιμα και ροφήματα.

Νυχτερινές έξοδοι: Επίσης, δώσε μεγάλη σημασία στα ποτά που καταναλώνεις! Όπως και στην περίπτωση των γευμάτων, έτσι και στην περίπτωση των ποτών προγραμμάτισε τις ημέρες που θα καταναλώσεις αλκοόλ και περιόρισε το στο ένα με δύο ποτά. Και θυμήσου τη μεγάλη διαφορά στο ενεργειακό περιεχόμενο των απλών ποτών (κρασί, ουίσκι, βότκα) με τα cocktails πριν παραγγείλεις. Στις απρόοπτες εξόδους των υπόλοιπων ημερών σκέψου την επιλογή της σόδας και των light αναψυκτικών.

Και θυμήσου: Ο ρεαλιστικός στόχος για την περίοδο των γιορτών, είτε βρίσκεσαι σε πρόγραμμα αδυνατίσματος είτε όχι, είναι η διατήρηση του βάρους σου, και όχι η απώλεια! Και αυτός επιτυγχάνεται με το τακτικό ζύγισμα. Και αν το εορταστικό πνεύμα των ημερών σε παρασύρει, μην απογοητευτείς! Αυτός θα είναι από τους πρώτους στόχους στη λίστα της νέας χρονιάς…

Καλές γιορτές!!!

Ντέλλα Αθανασάτου

Επιστήμονας τροφίμων, MSc, PhDc