Διατροφή για κάθε στιγμή

Αυτορρύθμιση, συνειδητοποίηση και διατροφική συμπεριφορά κατά την περίοδο του Πάσχα!

Αυτορρύθμιση, συνειδητοποίηση και διατροφική συμπεριφορά κατά την περίοδο του Πάσχα!

Γράφει ο Νικόλαος Μαντίκας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MΒΑ

Στην χώρα μας σχεδόν όλα τα γεγονότα συνδυάζονται με φαγητό : ονομαστικές εορτές, γενέθλια, διασκέδαση (σινεμά – ποπ κόρν), γάμοι, βαφτίσεις, επαγγελματικές επιτυχίες, Χριστούγεννα και φυσικά Πάσχα.

Σαφώς και υπάρχουν μέρες που μπορείτε να είστε πιο χαλαροί, όμως η «αυτορρύθμιση» και η «συνειδητοποίηση» είναι βασικές διατροφικές έννοιες που θα πρέπει να τις έχετε υπόψιν για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Τι εννοούμε με τον όρο «αυτορρύθμιση»;

Πολύ απλά, σκεφθείτε τον κανόνα 80-20. Δηλαδή προσπαθήστε σε ένα ποσοστό 80% να διατρέφεστε ορθά μέσα στην εβδομάδα και γιατί όχι να χάνετε λίγο βάρος, αφήστε όμως και ένα 20% (Σαββατοκύριακο) ώστε να απολαύσετε κάποιες «αμαρτωλές γεύσεις» και μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Άλλη μια ένδειξη «αυτορρύθμισης» είναι φυσικά το να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα. Υπολογίστε πως μια ώρα περπάτημα σας δίνει την δυνατότητα να χάσετε περί τις 200 θερμίδες. Προσοχή όμως διότι 1 ώρα περπάτημα σας επιτρέπει να κάψετε μόλις ½ πάστα!

Τι εννοούμε με τον όρο «συνειδητοποιημένο φαγητό»;

Σε ελεύθερη μετάφραση είναι η ικανότητα και η δεξιότητα που αποκτά κανείς όταν αντιλαμβάνεται πόσες περίπου προσλαμβάνει από ένα τρόφιμο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί δια της διατροφικής εκπαίδευσης και μετά από κάποιο αριθμό συνεδριών με έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο.

Παραδείγματος χάρη, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο προσδίδει 120 με 130 θερμίδες. Αυτές οι θερμίδες μπορούν εύκολα να αποτελούν το 10% ενός διαιτολογίου μιας μικρόσωμης γυναίκας.

Ακόμα, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως θερμίδες έχουν και πολλά ροφήματα όπως για παράδειγμα ένα ρόφημα σοκολάτα, ένα milkshake, ένας καφές με σαντιγί, ένα μεγάλο ποτήρι φυσικός χυμός, ένα κουτάκι αναψυκτικό και φυσικά το αλκοόλ.

Πως όλα αυτά σχετίζονται με την περίοδο του Πάσχα;

Πολύ απλά, ο τρόπος ζωής και η διατροφική συμπεριφορά μας ακολουθούν για πάντα και σε όλες περιόδους της ζωής μας. Η αυτορρύθμιση και η συνειδητοποίηση θα σας βοηθήσουν να ελέγχετε το βάρος σας για πάντα!

Για παράδειγμα, το Μ.Σάββατο, το μεγαλύτερο ποσοστό το θερμίδων θα το λάβουμε μετά την Ανάσταση. Επομένως, το μεσημεριανό σας γεύμα θα πρέπει να είναι μικρότερο από τα συνηθισμένα ώστε να έχετε το περιθώριο να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες το βράδυ. Προσοχή όμως, αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνετε νηστικοί όλη την ημέρα ή για πολλές ώρες. Θα πρόκειται για σημαντικό διατροφικό λάθος διότι στο τέλος θα οδηγηθείτε σε υπερφαγία και υπερινσουλιναιμία, η οποία ακολουθεί μετά από ένα πολύ μεγάλο γεύμα (όσο περισσότερη ινσουλίνη εκκρίνεται τόσο διευκολύνεται η αποθήκευση λίπους).

Επίσης μπορείτε 1-2 ώρες πριν το τραπέζι της Ανάστασης, να καταναλώσετε κάποιο σνακ (πχ τοστ όσοι δεν νηστεύετε ή ένα φρούτο με μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς) ώστε να σας ελαττώσει την όρεξη. Όλα αυτά είναι απλή αυτορρύθμιση!

Και η συνειδητοποίηση; Πως σχετίζεται;

Και εδώ τα πράγματα είναι απλά. Το να γνωρίζει κανείς πως το αλκοόλ προσδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο (το λίπος 9 θερμίδες ανά γραμμάριο και υδατάνθρακες / πρωτείνη 4), σίγουρα θα τον κάνει να είναι πιο συγκρατημένος σε σχέση με έναν άνθρωπο που δεν το γνωρίζει.

Το να γνωρίζει επίσης κανείς πως 1 φέτα πασχαλινό τσουρέκι έχει 300 θερμίδες ή πως ένα πασχαλινό κουλούρι έχει 150-200 θερμίδες, θα τον κάνει να σκεφθεί λίγο παραπάνω την ποσότητα που θα καταναλώσει. Το ίδιο με το να γνωρίζει πως μια μερίδα μαγειρίτσα έχει 500-600 θερμίδες περίπου και μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης.

Επίσης, το κατσίκι έχει 30% λιγότερες θερμίδες από το αρνί, επομένως «συνειδητοποιούμε» πως μπορούμε να γλιτώσουμε αρκετές θερμίδες κάνοντας απλά μια μικρή αλλαγή στην επιλογή του κρέατος που θα ψήσουμε / καταναλώσουμε !

Συμπέρασμα
Σαφώς και το Πάσχα μπορείτε να είστε πιο «χαλαροί» διατροφικά, προσπαθήστε όμως να μην κάνετε υπερβολές διότι οι υπερβολές θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση βάρους, χοληστερόλης, ζαχάρου, πίεσης και τριγλυκεριδίων. Μην δοκιμάσετε από όλα αλλά περιοριστείτε σε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο και σε λογικές ποσότητες. Να θυμάστε πως για κάθε κιλό που θα πάρετε θα χρειαστείτε περίπου 1 εβδομάδα δίαιτας !

Παρόλα αυτά ακόμα και αν το παρακάνουμε, δεν το βρίσκουμε σαν αφορμή ώστε να παρατήσουμε την διατροφική μας προσπάθεια. Είναι λογικό να υπάρχουν κάποια σκαμπανεβάσματα.

Καλά να περάσετε και καλό Πάσχα σε όλους!