Διατροφή για κάθε στιγμή

Ώρα να χάσεις τα κιλά που πήρες το καλοκαίρι … Μάθε πως !!

Ώρα να χάσεις τα κιλά που πήρες το καλοκαίρι … Μάθε πως !!

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Το καλοκαίρι- και ειδικότερα στις διακοπές- αφήνουμε πίσω το καθημερινό μας πρόγραμμα και ακολουθούμε έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής. Από διατροφικής άποψης, αυτό συνήθως σημαίνει πως είμαστε πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, γλυκών και αλκοόλ, ενώ παράλληλα δεν κινούμαστε πολύ, με αποτέλεσμα το τέλος του καλοκαιριού να βρίσκει τους περισσότερους με κάποια παραπανίσια κιλά. Αν λοιπόν ανήκετε κι εσείς σ’ αυτή την κατηγορία, δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Αντίθετα, μπορείτε να δείτε την περίοδο μετά τις διακοπές και την επιστροφή σας στην καθημερινότητα σαν μια ευκαιρία να οργανώσετε τη διατροφή σας με στόχο όχι μόνο τη γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια των κιλών του καλοκαιριού αλλά και γενικότερα την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Στην προσπάθειά σας αυτή, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σύμμαχο οι παρακάτω απλές συμβουλές:

· Τρώτε με πρόγραμμα! Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό και συνεχίστε τη με μικρά και συχνά γεύματα και σνακς. Η κατανομή των ημερήσιων θερμίδων σε περισσότερα γεύματα θα βοηθήσει στο να μειωθεί το αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της μέρας και μπορεί επιπλέον να συμβάλει θετικά στο μεταβολισμό σας.

· Κάντε τις επιλογές σας πιο… Μεσογειακές! Περιορίστε το κόκκινο κρέας και δώστε μεγαλύτερο ρόλο στο ψάρι, εντάξτε τα όσπρια και τα λαδερά στη διατροφή σας και εμπλουτίστε τα γεύματά σας με λαχανικά και φρούτα. Αποφύγετε τα περιττά λιπαρά και προτιμήστε το ελαιόλαδο, αλλά πάντα με μέτρο!

· Όχι μόνο ποιότητα, αλλά και ποσότητα! Το να επιλέξετε ποιοτικά και θρεπτικά τρόφιμα για τα γεύματα και τα σνακς σας δεν είναι αρκετό, αφού το σωστό μέγεθος της μερίδας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

· Τίποτα δεν απαγορεύεται! Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορείτε να εντάξετε όλα τα αγαπημένα σας τρόφιμα, όπως π.χ. τα γλυκά, αρκεί η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο.

· Προσπαθήστε να κινείστε περισσότερο! Ακόμα και το να αδράξετε τις μικρές καθημερινές ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα, όπως η ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού και του κήπου σας ,η χρήση της σκάλας αντί του ανελκυστήρα ή της κυλιόμενης και το περπάτημα για μικρές αποστάσεις, μπορεί να σας βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους σας.

Ιωάννα Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc