Διατροφή για κάθε ηλικία

Πρωινό…. απαραίτητο στα παιδιά;

Πρωινό…. απαραίτητο στα παιδιά;

Γράφει ο Κυριάκος Ρέππας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhDc

Το πρωινό, το πρώτο γεύμα ή το πρώτο «διάλλειμα» της ημέρας, εδώ και χρόνια θεωρούνταν ένα από τα πιο τιμημένα γεύματα της διατροφής. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια όλα και περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτήν την κουλτούρα τόσο εμείς όσο ενήλικες όσο και τα παιδιά μας. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες παιδιών και εφήβων, λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες κατανάλωναν πρωινό σε συχνή βάση. Το 41% των παιδιών και των εφήβων κατανάλωνε ελλιπές πρωινό και το 14% των συμμετεχόντων δεν κατανάλωνε καθόλου πρωινό.

Γιατί, ωστόσο, το πρωινό παραμένει μέχρι και σήμερα τόσο σημαντικό για τη ζωή των παιδιών;

Πρωινό και πνευματική λειτουργία

Μπορείτε να ανακαλέσετε στη μαθητική σας ζωή για να βρείτε τη σχέση του πρωινού με την λειτουργία του εγκεφάλου μας. Πόσες φορές περάσατε τις πρώτες ώρες των μαθημάτων πάνω στο βιβλίο, λόγω ισχυρής υπνηλίας και έλλειψης συγκέντρωσης; Έρευνες έχουν δείξει ότι μαθητές που καταναλώνουν πρωινό εμφανίζουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, μικρότερο αριθμό απουσιών και καλύτερη ψυχοκοινωνική λειτουργία στο σχολείο. Μάλιστα αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως το πρωινό μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη μαθησιακή ικανότητας και στην αυξημένη απόδοση των μαθητών.

Πρωινό και σωματικό βάρος

Έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν αναδείξει τη συμβολή του πρωινού στη διατήρηση υγιούς βάρους, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Η παράληψη του πρωινού γεύματος παρατηρείται κυρίως ως συμπεριφορά των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Επιπλέον, σε μελέτη που διεξήχθη στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, σε δείγμα παιδιών από την Κρήτη, φάνηκε ότι εκείνα που δεν καταναλώνουν συνήθως πρωινό ζυγίζουν κατά μέσο όρο 3 κιλά περισσότερα σε σύγκριση με παιδιά που παίρνουν πρωινό. Τέλος, έρευνες δείχνουν πως τελικά η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο της πείνας και των συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα.

Θα έλεγε κανείς πως το πρωινό μπορεί και κατακτά σημαντική θέση στη ζωή μας όχι μονάχα εθιμοτυπικά αλλά και με σημαντικές επιστημονικές ενδείξεις. Τι καλύτερο λοιπόν να ξεκινάμε την ημέρα μας με μια αποδεδειγμένα «καλή» συνήθεια! Κι αν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για να έχετε πρωινό είναι ο χρόνος….υπάρχει λύση!

Fast breakfast! Πρωινό του δεκάλεπτου…

Εάν δεν θέλετε να θυσιάσετε μισή ώρα παραπάνω ύπνου για να πάρετε το πρωινό σας, τότε ήρθε η ώρα να το διαπραγματευτούμε! Προετοιμάζοντας το πρωινό από βραδύς ή ξυπνώντας ένα τέταρτο νωρίτερα μπορείτε να κάντε ένα γρήγορο πρωινό του δεκάλεπτου.

Προτάσεις

• 1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και 2 κράκερ σικάλεως με μία φέτα τυρί του τοστ με μειωμένα λιπαρά και μία φέτα ζαμπόν με ελαιόλαδο

• 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και μία μπάρα δημητριακών

• 1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και μία μπανάνα ή ένα μήλο

• 1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και μία φέτα ψωμί με μαλακή μαργαρίνη και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

• 1 γιαούρτι 2% με 1 φρούτο ή 2 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα

Καλημέρα σας!