Διατροφή για κάθε ηλικία

Πρωινό: 4 λόγοι για να γίνει μια καθημερινή συνήθεια στα παιδιά σας!

Πρωινό: 4 λόγοι για να γίνει μια καθημερινή συνήθεια στα παιδιά σας!

Γράφει η Φωτεινή Κοκκίνου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ναι! Το καλοκαίρι είναι εδώ, το τελευταίο κουδούνι της σχολικής χρονιάς έχει χτυπήσει και πλέον οι μικροί μας φίλοι βρίσκονται… σε κατάσταση πλήρους ελευθερίας με όλες τις συνέπειες! Πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας αυτή την αίσθηση ελευθερίας και τι ρόλο μπορεί να παίξει το πρωινό σε αυτό;

Μια καλοκαιρινή συνήθεια
Το σχολικό πρόγραμμα αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μια καλή διατροφική συνήθεια όπως το πρωινό. Για να γίνει ωστόσο αυτή η καλή συνήθεια, τρόπος ζωής απαιτείται επιμονή, υπομονή και συνέπεια. Η ενσωμάτωση του πρωινού λοιπόν και στο καλοκαιρινή καθημερινότητα είναι μια πρόκληση που καλείστε «οικογενειακώς» να αντεπεξέλθετε.

Δημιουργικό πρωινό: ώρες «δημιουργικής απασχόλησης»
Το πρωινό αποτελεί μιας πρώτης τάξης δημιουργική απασχόληση μέσα στο σπίτι με πολύ μικρό οικονομικό κόστος. Οι δεξιότητες που απαιτούνται για την προετοιμασία του είναι επαρκείς ώστε οι μικροί μας φίλοι να έχουν τον πλήρη έλεγχο της προετοιμασίας του καθώς δεν απαιτείται η χρήση πολύπλοκων εργαλείων και σκευών, αποτελείται ως επί το πλείστον από τρόφιμα που δεν απαιτούν «μαγείρεμα», ενώ ακόμη και το καθάρισμα του τραπεζιού και το πλύσιμο των πιάτων είναι μια από τις πιο εύκολες και διασκεδαστικές διαδικασίες! Ορίστε λοιπόν τα παιδιά σας ως τους αποκλειστικούς σεφ του πρωινού, φτιάξτε μαζί μια λίστα από υλικά που θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε για τα πρωινά της εβδομάδας και αφήστε τη φαντασία ελεύθερη.

Μια θρεπτική φροντίδα
Άλλωστε οι μικροί μας φίλοι δε σταματούν να αναπτύσσονται και να ξεφαντώνουν ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι. Πώς λοιπόν θα μπορέσει ο οργανισμός τους να ανταποκριθεί χωρίς τα απαραίτητα καύσιμα και εφόδια στο απαιτητικό ξεκίνημα της ημέρας; Μην ξεχνάτε πως το πρωινό αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για ένα παιδί, ώστε να καλύψει τουλάχιστον τη μία από τις 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών που απαιτούνται για να προσλάβει τις επαρκείς ποσότητες ασβεστίου που είναι αναγκαίες για την υγιή ανάπτυξη των οστών του! Φροντίστε λοιπόν το πρώτο γεύμα της ημέρας να περιέχει τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως το γάλα, το γιαούρτι ή ακόμη και το τυρί μειωμένων λιπαρών, ενώ για έξτρα όφελος μπορείτε να ενσωματώσετε σε αυτό τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο ή/και βιταμίνη D, τη βιταμίνη που συμβάλει στην εναπόθεσή του στα οστά. Αμύγδαλα, αποξηραμένα σύκα, παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης εμπλουτισμένα σε ασβέστιο και βιταμίνη D, μαλακές μαργαρίνες εμπλουτισμένες με βιταμίνη D αποτελούν ιδανικές λύσεις. Αντίστοιχα, φροντίστε να υπάρχουν στο γεύμα αυτό αμυλούχα και δημητριακά ολικής άλεσης που προσφέρουν την πολύτιμη ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσουν την ημέρα τους αλλά και φυτικές ίνες απαραίτητες για την υγεία του γαστρεντερικού. Τέλος, τα καλοκαιρινά φρούτα κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσεις των παιδιών kai μπορούν να δώσουν χρώμα, φαντασία και πολύτιμες βιταμίνες στο πρωινό πιάτο τους!

Δύο γεύματα σε ένα
Κι αν σας απασχολεί το ότι το καλοκαίρι, ο ύπνος διαρκεί περισσότερο με αποτέλεσμα το πρωινό να συμπίπτει με το πρώτο σνακ της ημέρας, θυμηθείτε να δώσετε προτεραιότητα στο πρωινό, ακόμη κι αν χρειαστεί να παραλείψετε το ενδιάμεσο σνακ του δεκατιανού.

Τέλος, το καλοκαίρι αποτελεί μια ιδιαίτερη εποχή που τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά εύκολα χάνουν τον έλεγχο του βάρους τους. Το πρωινό έχει συσχετιστεί με καλύτερο έλεγχο του βάρους τόσο στα παιδιά όσο και στους εφήβους και αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να εξασφαλίσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στο ξεκίνημα της ημέρας τους.