Διατροφή για κάθε ηλικία

Πώς θα έχει το παιδί μου περισσότερη ενέργεια στο σχολείο;

Πώς θα έχει το παιδί μου περισσότερη ενέργεια στο σχολείο;

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και για τους μικρούς μαθητές αυτό σημαίνει πως έχουν μπει για τα καλά στον ρόλο του «σκληρά εργαζόμενου», αφού στην ουσία περνούν το 1/3 της ημέρας τους- σε ορισμένες περιπτώσεις και παραπάνω- στο σχολείο.

Μπορεί τη φετινή χρονιά τα παιδιά να έρχονται αντιμέτωποι με μια σχολική καθημερινότητα λίγο διαφορετική, όμως κάποια πράγματα είναι σταθερά. Τις ώρες του σχολείου τα παιδιά καλούνται να τα «βγάλουν πέρα» με απαιτητικές πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες και για να τα καταφέρουν έχουν ανάγκη από ενέργεια!

Αν θέλετε, λοιπόν, να ενισχύσετε την απόδοση των παιδιών σας, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να τους προσφέρετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με έμφαση στα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που θα γεμίσουν τις μπαταρίες τους και θα συμβάλλουν θετικά στη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Ξεκινάμε τη μέρα με ΠΡΩΙΝΟ!

Μπορεί τα πρωινά στο σπίτι ο χρόνος να μας πιέζει, όμως το πρώτο γεύμα της ημέρας έχει μεγάλη σημασία για τα παιδιά σχολικής ηλικίας και γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε να μην παραλείπεται. Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό μπορεί να προσφέρει στα παιδιά:

  • καλύτερη θρέψη
  • πρόσληψη πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών
  • καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους

Όσο για τις σχολικές επιδόσεις, μελέτες έχουν αποδείξει πως το πρωινό βοηθά τους μαθητές να παρουσιάζουν καλύτερη συγκέντρωση, δυνατή μνήμη και αυξημένες ικανότητες μάθησης.

Σε ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να κάνουμε focus;
þ Υδατάνθρακες-φυτικές ίνες
Το κύριο «καύσιμο» για τον εγκέφαλο των παιδιών, όπως φυσικά και των ενηλίκων, είναι η γλυκόζη του αίματος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως για να διατηρούμε την ομαλή λειτουργία του χρειάζεται να καταναλώνουμε υδατάνθρακες τακτικά και ισορροπημένα. Μια πολύ καλή επιλογή είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης (νιφάδες δημητριακών που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών, μαύρο ψωμί κλπ.), καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα.

þ Πρωτεΐνη
Εκτός, όμως, από τους υδατάνθρακες, απαραίτητη για τα παιδιά είναι και η πρόσληψη πρωτεΐνης, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή τους. Έτσι, συστήνεται το πρωινό των μικρών μαθητών να περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) ή αυγό, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

þ Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Άλλο ένα «συν» που μας προσφέρουν τα προϊόντα ολικής άλεσης- αλλά και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προαναφέραμε- είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η συγκεκριμένη ομάδα βιταμινών παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στο μεταβολισμό, τη μετατροπή, δηλαδή, των θρεπτικών συστατικών της διατροφής μας σε ενέργεια, αλλά και στην εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα στις νοητικές ικανότητες και τη μνήμη.

þ Βιταμίνες- αντιοξειδωτικές ουσίες
Τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός από υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες- όπως για παράδειγμα η C και η A- και αντιοξειδωτικά, που δρουν σαν ασπίδα για τα εγκεφαλικά κύτταρα, διατηρώντας τα δυνατά και υγιή.

Μερικές προτάσεις:
1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα ή 1 γιαούρτι 2% με νιφάδες δημητριακών που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης (ιδανικά επιλέξτε ένα προϊόν με ελεγχόμενες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη) και 1 φρούτο
1 ποτήρι φυσικός χυμός με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 φέτα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά
1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα με 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης
1 ποτήρι φυσικός χυμός με 2 κράκερ σικάλεως και 1 αυγό βραστό

Ώρα για κολατσιό!
Οι ώρες του σχολείου είναι πολλές και το πρόγραμμα αρκετά κουραστικό, οπότε τα παιδιά σίγουρα χρειάζονται ένα “refill” ενέργειας στο ενδιάμεσο. Οι επιλογές του κυλικείου συχνά δεν είναι αρκετά «ποιοτικές», καθώς αρκετά από τα διαθέσιμα προϊόντα είναι πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη ή/και «κακά» λιπαρά. Έτσι, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους προσφέρουμε ένα θρεπτικό κολατσιό έτοιμο από το σπίτι.

Μερικές προτάσεις:
1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης (ή αραβική πίτα ολικής), τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι και 1 ποτήρι φυσικός χυμός
1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης και 1 φρούτο
1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 ποτήρι φυσικός χυμός
3 κριτσίνια ολικής άλεσης και 1 φρούτο
1 κομμάτι σπιτική πίτα με λαχανικά και 1 φρούτο