Διατροφή για κάθε ηλικία

Healthy Snacking : μια συνήθεια που αξίζει να υιοθετήσουν μικροί και μεγάλοι!

Healthy Snacking : μια συνήθεια που αξίζει να υιοθετήσουν μικροί και μεγάλοι!

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Μια από τις πρώτες και πιο “κλασικές” συμβουλές που δίνουμε εμείς οι διαιτολόγοι σε όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή είναι το “Κάνε μικρά και συχνά γεύματα”. Έτσι, ανάμεσα στα 3 κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) συστήνουμε συνήθως να παρεμβάλλονται 2 ενδιάμεσα μικρότερα γεύματα, το δεκατιανό και το απογευματινό- τα γνωστά σε όλους μας snacks. Τι μας προσφέρουν, όμως τα snacks και πώς μπορούμε να κάνουμε θρεπτικές επιλογές; Ας δούμε μαζί!

Γιατί είναι σημαντικά τα snacks;

Μπορεί η ποσότητα τροφής στα snacks να είναι μικρότερη από αυτή των κυρίως γευμάτων, η σημασία τους, όμως, για τον οργανισμό είναι μεγάλη και αυτό ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά όλων των ηλικιών! Ο ρόλος τους είναι πολλαπλός:

  • Δίνουν στο σώμα μας ένα boost ενέργειας μεταξύ των κυρίως γευμάτων
  • Βοηθούν στον έλεγχο του συστήματος «πείνας-κορεσμού», δηλαδή μας βοηθάνε να «κόβουμε» την πείνα μας και να μην έχουμε υπερφαγικές τάσεις στη συνέχεια- κάτι που μακροπρόθεσμα μας βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους
  • Αποτελούν πολύ καλή ευκαιρία για να εντάξουμε στο ημερήσιο μας μενού ομάδες τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά

Υπάρχουν snacks και snacks!

Πολλές φορές η έλλειψη χρόνου, οργάνωσης και προετοιμασίας των γευμάτων μπορεί να μας οδηγήσει να καταναλώσουμε ή να προσφέρουμε στα παιδιά επιλογές που είναι φτωχές διατροφικά π.χ. πατατάκια, γλυκίσματα κλπ.

Χρειάζεται, λοιπόν, να κάνουμε έξυπνες αγορές και να επιλέγουμε προϊόντα που είναι πρακτικά και παράλληλα έχουν υψηλή θρεπτική αξία!

Αν, για παράδειγμα, ψάχνετε για ένα ελαφρύ, νόστιμο και θρεπτικό snack που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά- ή ακόμα και στα μωράκια από 8 μηνών και πάνω- μια πολύ καλή επιλογή είναι οι βιολογικές μπουκίτσες δημητριακών. Ιδανικά προτιμήστε εκείνες που:

  • συνδυάζουν βιολογικά δημητριακά, φρούτα και λαχανικά
  • είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
  • έχουν μόλις 30Kcal/μερίδα
  • δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι ούτε συντηρητικά ή χρωστικές

Φυσικά, το συγκεκριμένο snack δεν είναι μόνο για τα παιδιά! Μπορείτε να απολαύσετε και εσείς τις μπουκίτσες όταν θέλετε κάτι ελαφρύ και crunchy ή ακόμα και να τις προσθέσετε στο γιαούρτι σας!

Και φυσικά δεν ξεχνάμε τα φρούτα!

Μας ακούτε να λέμε συνεχώς πως τα φρούτα είναι μια κατηγορία τροφίμων που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή της οικογένειας! Γιατί; Η απάντηση είναι απλή: κρύβουν μέσα τους πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, βιταμίνες, φυτοχημικές ουσίες και πολλά ακόμα!), μας ενυδατώνουν και η τακτική κατανάλωσή τους δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό!

Γνωρίζουμε πως κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να έχουμε διαθέσιμα φρέσκα φρούτα, αλλά για τα πάντα υπάρχει λύση! Μπορείτε, λοιπόν, να απολαύσετε οικογενειακώς φρουτοπουρέδες από βιολογικά φρούτα! Τους βρίσκουμε σε πρακτική συσκευασία με ειδικά μελετημένο στόμιο έτσι ώστε μικρά παιδιά άνω των 12 μηνών να καταναλώνουν το προϊόν κατευθείαν από τη συσκευασία (υπό επίβλεψη ενήλικα) ενώ είναι ιδανικοί για
τη βόλτα.

  • μπορούν να καταναλωθούν από την ηλικία των  6+ μηνών
  • χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συντηρητικών και χρωστικών
  • είναι ένα snack με «προσεγμένες» θερμίδες (λιγότερες από 60)

Για το τέλος κρατήσαμε ένα μικρό tip:

Φροντίστε να υπάρχει ποικιλία στα snacks όλης της οικογένειας! Επιλέξτε να συμπεριλάβετε διαφορετικά τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία στα ενδιάμεσα γεύματά σας έτσι ώστε και να μη βαριέστε αλλά και να προσλαμβάνετε τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά που κάθε τρόφιμο έχει να σας προσφέρει!