Διατροφή για κάθε ηλικία

Γιατί το πρωινό είναι τόσο απαραίτητο για τα παιδιά;

Γιατί το πρωινό είναι τόσο απαραίτητο για τα παιδιά;

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Νομίζετε πως είναι τυχαίο που οι Άγγλοι το ονομάζουν “breakfast”; Καθόλου, αφού, αν το καλοσκεφτούμε, το πρωινό κάνει ακριβώς αυτό: σπάει (break) τη νηστεία (fast)! Ο οργανισμός μας, έπειτα από την ολονύκτια νηστεία, όπου έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα της αποθηκευμένης του ενέργειας, χρειάζεται νέα «καύσιμα» για να ξεκινήσει τη μέρα του δυναμικά.

Πόσο σημαντικό είναι το πρωινό για τα παιδιά;

Για τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται στην ανάπτυξη, η αξία του πρωινού γεύματος είναι ακόμα μεγαλύτερη! Ένα καλό πρωινό παρέχει στα παιδιά ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη, ο σίδηρος κ.ά, που είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση την υγιούς ανάπτυξής τους. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει και στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και του σωματικού βάρους. Βλέποντας το νόμισμα από την άλλη όψη, η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή ενός “ανθυγιεινού” σνακ (πλούσιου σε ζάχαρη ή/και λιπαρά) στο σχολείο ή ακόμα και σε υπερκατανάλωση φαγητού αργότερα μέσα στην ημέρα, συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο υπερβάλλοντος βάρους ή παχυσαρκίας.

Μπορεί το πρωινό να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις;

Εκτός από το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το πρωινό στη συνολική ποιότητα της διατροφής και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, έχει φανεί πως τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό παρουσιάζουν καλύτερη συγκέντρωση, δυνατή μνήμη και αυξημένες ικανότητες μάθησης.

Τι δεν πρέπει να λείπει από το πρωινό των παιδιών;

Οι υδατάνθρακες

Τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλος των παιδιών- παρόμοια με των ενηλίκων- χρησιμοποιούν ως κύρια πηγή ενέργειας τη γλυκόζη του αίματος. Αυτό σημαίνει πως για να λειτουργούν ομαλά, είναι απαραίτητη η συχνή και ισορροπημένη κατανάλωση υδατανθράκων. Ιδανική επιλογή αποτελούν τα προϊόντα ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί/φρυγανιές, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης κλπ.), καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και ειδικότερα στη μνήμη και τις νοητικές ικανότητες.

Η πρωτεΐνη

Συστήνεται το πρωινό των παιδιών να περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) ή αυγό, τα οποία δεν είναι μόνο πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας αλλά επίσης προσφέρουν και σημαντικές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το ασβέστιο. Τα θρεπτικά συστατικά αυτά, μεταξύ άλλων, βοηθούν στο χτίσιμο των μυών και στην καλή υγεία και ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.

Τα φρούτα

Εκτός από την απολαυστική τους γεύση, τα φρούτα έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στα παιδιά! Δεν περιέχουν μόνο υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, αλλά και πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, που ενισχύουν σώμα και πνεύμα!

Και για το τέλος, μερικές προτάσεις:

  • 1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα ή 1 γιαούρτι 2% με δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης (ιδανικά επιλέξτε ένα προϊόν που συνδυάζει και τα 2 και έχει ελεγχόμενες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη) και 1 φρούτο
  • 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι με 2 κράκερ σικάλεως και 1 αυγό βραστό
  • 1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα με 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης και 1 μπανάνα
  • 1 ποτήρι φυσικός χυμός φρούτων με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά