Διατροφή για κάθε ηλικία

Βρεφική διατροφή: Πότε να δώσω δημητριακά στο μωράκι μου;

Βρεφική διατροφή: Πότε να δώσω δημητριακά στο μωράκι μου;

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Η διατροφή στα αρχικά στάδια της ζωής ενός παιδιού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους νέους γονείς και αποτελεί πολλές φορές μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Ειδικότερα κατά την πρώτη βρεφική ηλικία (0-1 έτη) τα βρέφη αναπτύσσονται με πραγματικά ραγδαίο ρυθμό: το βάρος τους σχεδόν διπλασιάζεται, το αρχικό τους ύψος αυξάνεται κατά περίπου 50% και το πεπτικό τους σύστημα σταδιακά εξελίσσεται. Όλες αυτές οι αλλαγές δε θα μπορούσαν να μην επηρεάζουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Για τους πρώτους 6 μήνες, οι απαιτήσεις του βρέφους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μπορούν να καλυφθούν πλήρως από το γάλα, είτε αναφερόμαστε σε μητρικό θηλασμό είτε σε κάποιο βρεφικό γάλα του εμπορίου. Στη συνέχεια, στη διατροφή του βρέφους εισάγονται σταδιακά ημι-στερεά και στερεά τρόφιμα. Για να καθοριστεί η κατάλληλη στιγμή για την εισαγωγή τους πρέπει να ληφθούν υπόψη εξατομικευμένοι παράγοντες που αφορούν το ρυθμό ανάπτυξής του, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του σε θρεπτικά συστατικά καθώς και τη φυσική του δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, ένα βρέφος είναι έτοιμο να δεχθεί στερεά τροφή όταν:

þ είναι περίπου 6 μηνών
þτο σωματικό του βάρος έχει διπλασιαστεί
þ μπορεί να κάθεται από μόνο του και ελέγχει τις κινήσεις του κεφαλιού του

Με την προϋπόθεση ότι υπάρχει η έγκριση του παιδιάτρου, η αρχή γίνεται με απλά ρευστά τρόφιμα όπως πολτοποιημένα φρούτα και βραστά λαχανικά, ειδικά γιαούρτια και κρέμες δημητριακών που αναμειγνύονται με νερό. Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους, πρέπει να διαφοροποιείται σταδιακά η υφή των τροφών, να γίνει δηλαδή μετάβαση από την πολτοποιημένη στην ψιλοκομμένη, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η μάσηση. Έτσι, το βρέφος μπορεί να τρώει μικρές μπουκιές από ψωμί, τυρί ή μαλακά φρούτα, όπως μπανάνα ή ροδάκινο.

Τα δημητριακά– ειδικότερα τα φτωχά σε φυτικές ίνες- αποτελούν μια από τις πρώτες κατηγορίες τροφίμων που εντάσσονται στη διατροφή ενός βρέφους. Ένας εύκολος και απολαυστικός τρόπος για να βοηθήσετε τα μωράκια να ανακαλύψουν τα δημητριακά είναι και τα βρεφικά μπισκότα που είναι πλέον διαθέσιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τα συγκεκριμένα μπισκότα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ενταχθούν στη διατροφή ενός μωρού. Εκτός από ευχάριστη γεύση, έχουν και το κατάλληλο μέγεθος κι έτσι μπορούν να γίνουν ιδανικό «finger food» για ένα μωρό. Τα οφέλη τους όμως δεν σταματούν στη νοστιμιά και την πρακτικότητα, αφού έχουν και πλούσια θρεπτική αξία! Πιο συγκεκριμένα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σίδηρο που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των βρεφών. Όσον αφορά τις βιταμίνες, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη κλπ.), οι οποίες είναι πολύτιμες, καθώς σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, παίζουν καθοριστικό ρόλο για το νευρικό σύστημα, ενισχύοντας την εγκεφαλική λειτουργία.

Μια χρήσιμη συμβουλή όσον αφορά τα νέα τρόφιμα είναι να εισάγονται στη διατροφή του βρέφους ένα ένα- με διαφορά περίπου μιας εβδομάδας μεταξύ τους- έτσι ώστε να μπορούν να επισημανθούν τυχόν ευαισθησίες ή αλλεργίες.

Κλείνοντας, βλέπουμε πως με λίγη υπομονή- και φυσικά πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο- μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε το μωρό σας να μπει στον κόσμο των στερεών τροφών, να ανακαλύψει και να αγαπήσει νέες γεύσεις!