Διατροφή & έλεγχος βάρους

Τσάι και έλεγχος βάρους. Πώς σχετίζονται;

Τσάι και έλεγχος βάρους. Πώς σχετίζονται;

Γράφει η Βασιλική Πυρογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Περί τσαγιού ο λόγος… Και πόσα δεν έχουν ακουστεί για το τσάι και τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Τελικά πώς σχετίζονται αυτά τα δύο; Η αλήθεια είναι το τσάι, εκτός των άλλων, έχει ευεργετική επίδραση και στο σωματικό μας βάρος από πολλές απόψεις.

Άποψη Νο 1

Το τσάι είναι ιδανικό για ενυδάτωση

Όταν θέλουμε να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος, η ισορροπημένη διατροφή και η ενυδάτωση είναι δυο πράγματα που πάνε πακέτο! Πολύ πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν ότι το τσάι συνεισφέρει σημαντικά στην πρόσληψη νερού (μιας και αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από νερό) και μας ενυδατώνει αποτελεσματικά, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως είναι τα φλαβονοειδή. Το μόνο που έχουμε να προσέξουμε είναι τα πρόσθετα συστατικά, που χρησιμοποιούμε, όταν το καταναλώνουμε, όπως είναι το μέλι ή η ζάχαρη. Γι’ αυτό μπορούμε να επιλέξουμε κρύο ή ζεστό τσάι με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη κτλ, λαμβάνοντας, έτσι, λίγες ή και καθόλου θερμίδες.

Άποψη Νο 2

Το τσάι αυξάνει το μεταβολισμό

Αρκετές μελέτες αναδεικνύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αύξηση του μεταβολισμού και συγκεκριμένα να αυξήσει κατά 3% περίπου την ενέργεια (θερμίδες) που ξοδεύει ο οργανισμός μας. Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε, όμως, είναι ότι η επίδραση αυτή είναι παροδική και μακροχρόνια δεν φαίνεται ουσιαστική επίδραση αποκλειστικά και μόνο του τσαγιού στο σωματικό μας βάρος. Επιπλέον υπάρχουν κάποιες μελέτες, που δείχνουν ότι το τσάι φαίνεται να συνεισφέρει στην απώλεια βάρους, μειώνοντας το ποσοστό σωματικού λίπους και την περιφέρεια μέσης. Αυτό, λοιπόν, που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι, στο πλαίσιο της θεωρίας ότι κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να μας παχύνει ή να μας αδυνατίσει, έτσι και το τσάι μπορεί να συνεισφέρει στην απώλεια βάρους, αλλά όχι μόνο του. Θα πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται από άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.

Άποψη Νο 3

Το τσάι μπορεί να μας βοηθήσει στη δίαιτα

Πολύ πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν ότι τα ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν όσους κάνουν δίαιτα, αφενός γιατί μπορούν να καλύψουν την επιθυμία για γλυκιά γεύση, αφετέρου γιατί δίνουν μεγαλύτερη ποικιλία και ευελιξία σε μια δίαιτα, μειώνοντας την αίσθηση της στέρησης. Έτσι το κρύο τσάι, μαύρο ή πράσινο, χωρίς θερμίδες, με γεύση λεμόνι ή φρούτων, μπορεί να δροσίσει αλλά, και να ικανοποιήσει, εν μέρει, την επιθυμία για γλυκύτητα, προσδίδοντας λιγότερες ή και καθόλου θερμίδες, χάρη στα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.

Πηγή: www.healthmag.gr