Διατροφή & έλεγχος βάρους

Το καλοκαίρι φεύγει αλλά … παίρνει μαζί του και τα παραπανίσια κιλά!

Το καλοκαίρι φεύγει αλλά …  παίρνει μαζί του και τα παραπανίσια κιλά!

Γράφει η Δάφνη Μπαλαφούτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Μπορεί η έλευση του Σεπτέμβρη να σου δημιουργεί πολλές φορές συναισθήματα μελαγχολίας και νοσταλγίας για το καλοκαιράκι που έφυγε, όμως πάντοτε σηματοδοτεί μία ξεχωριστή περίοδο κατά την οποία μπορείς να θέσεις νέους στόχους, να ξεκινήσεις νέα χόμπι και να δημιουργήσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη χρονιά που έρχεται. Ένας από αυτούς, μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, και το να χάσεις τα κιλά που πήρες«δώρο» στις καλοκαιρινές διακοπές ή το να ξεκινήσεις γενικότερα μία νέα προσπάθεια απώλειας βάρους! Τι πρέπει όμως να γνωρίζεις για αυτή σου την προσπάθεια, προκειμένου να είναι αποτελεσματική;

1. Θέσε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους

Ο ρυθμός απώλειας βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το αρχικό βάρος του καθενός, την ηλικία, το φύλο, τη σωματική του δραστηριότητα κ.ά. Ωστόσο, μία ρεαλιστική στοχοθεσία για το βάρος σου είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για να πετύχεις την απώλεια που επιθυμείς όσο και για να μην απογοητευτείς στη συνέχεια αλλά απεναντίας, να επιδείξεις την υπομονή και επιμονή που χρειάζεται για να φτάσεις τον τελικό σου στόχο! Είναι καλό να γνωρίζεις ότι ένας επιθυμητός ρυθμός απώλειας είναι μέχρι ένα κιλό/εβδομάδα, όμως για περισσότερες εξατομικευμένες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στον προσωπικό σου διατροφολόγο, ο οποίος και θα σε καθοδηγήσει αναλόγως.

2. Κάνε τη δίαιτα που ταιριάζει στο δικό σου τρόπο ζωής

Δεν υπάρχει λόγος να αναλώνεσαι ώρες στο διαδίκτυο και τα περιοδικά προσπαθώντας να βρεις τη «μαγική» δίαιτα γιατί πολύ απλά … δεν υπάρχει! Η καλύτερη δίαιτα είναι η δική σου δίαιτα που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες σου και στον τρόπο ζωής σου. Απόφυγε τις στερητικές δίαιτες τύπου μονοφαγικές, χημικές ή δίαιτες “express” καθώς το μόνο που θα καταφέρουν είναι να σου μειώσουν το μεταβολισμό και τη διάθεση και να σου προκαλέσουν κόπωση και τελικά απογοήτευση αφού θα αντιληφθείς ότι δεν αποτελούν μία διατροφή που μπορείς να κρατήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν είδες ένα παροδικό αποτέλεσμα.

3. Γνώρισε τα κλειδιά της επιτυχίας

Τι θα σε οδηγήσει τελικά στην επιτυχία; Το να καταφέρεις να διατηρήσεις ένα ισορροπημένο τρόπου ζωής είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να καταφέρεις όχι μόνο να χάσεις βάρος αλλά και να κρατήσεις τα κιλά που έχασες. Τι περιλαμβάνει; Μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία και μέτρο, σε συνδυασμό με καλό και ποιοτικό ύπνο, λιγότερη αδράνεια και περισσότερες δραστηριότητες στην καθημερινότητά μας. Κι αν αυτό σου ακούγεται δύσκολο… δεν είναι καθόλου!

Δοκίμασε ορισμένους πρακτικούς τρόπους για να το καταφέρεις: βάλε στη διατροφή σου τουλάχιστον πέντε ομάδες τροφίμων για να πετύχεις την ποικιλία, συμβουλεύσου τη διατροφική ετικέτα του εκάστοτε τροφίμου -και επίλεξε εκείνο με το καλύτερο διατροφικό προφίλ- και ακολούθησε τη «Μέθοδο του Πιάτου» στην καθημερινότητά σου αλλά και όταν τρως εκτός σπιτιού (σε πάρτι, επισκέψεις, διακοπές κτλ.). Η μέθοδος αυτή αποτελεί μία έξυπνη τεχνική που θα σε βοηθήσει να κρατήσεις το μέτρο, την ισορροπία και τον έλεγχο της μερίδας σου σε οποιαδήποτε συγκυρία. Για να την ακολουθήσεις, διαίρεσε το πιάτο σου σε τεταρτημόρια που θα περιλαμβάνουν τα εξής:
• 2 τέταρτα: μη αμυλούχα ωμά ή βρασμένα λαχανικά
• 1 τέταρτο: αμυλούχα τρόφιμα (δώσε βάση στον κορεσμό σου και επίλεξε όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης όπως μακαρόνια ολικής, ψωμί ολικής και ρύζι καστανό)
• 1 τέταρτο: τρόφιμα με βάση την άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι κτλ.)

Προκειμένου να γίνεις πιο ενεργητικός, ακόμη κι αν δεν έχεις πολύ χρόνο για να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι, σκέψου ποιες είναι οι δραστηριότητες που σε ευχαριστούν (π.χ. η φροντίδα του κήπου, το παιχνίδι με τα παιδιά και το κατοικίδιό μας κτλ.) και επωφελήσου διπλά, όχι μόνο αυξάνοντας τις θερμίδες που δαπανείς, αλλά και απολαμβάνοντας τα ψυχολογικά οφέλη που θα σου προσφέρουν.

Γνώριζες ότι:
Σύμφωνα με τη μελέτη MedWeight που πραγματοποιείται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η συχνή λήψη γευμάτων μέσα στην ημέρα, η ανάμιξη στην προετοιμασία τους και η αργή μάσηση της τροφής, αποτελούν βασικές πτυχές του τρόπου ζωής που μπορούν να εξασφαλίσουν ευκολότερη διατήρηση του βάρους που χάθηκε.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να «κλείσεις το μάτι» στο φθινόπωρο, κάνοντας τo δικό σου νέο ξεκίνημα, που όμως αυτή τη φορά θα είναι αποτελεσματικό! Ξεκίνα με μικρές και σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές σου συνήθειες και θα δεις ότι θα μπορέσεις να πετύχεις το στόχο σου, μια για πάντα!

Πηγή:
Eleni Karfopoulou, Dora Brikou, Eirini Mamalaki, FragiskosBersimis, Costas A. Anastasiou, James O. Hill. Mary Yannakoulia. Dietary patterns in weight loss maintenance: results from the MedWeight study. Eur J Nutr. 2016 Jan 7.