Διατροφή & έλεγχος βάρους

Πιες καφέ και νίκησε τη μάχη με τη ζυγαριά!

Πιες καφέ και νίκησε τη μάχη με τη ζυγαριά!

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Φτάσαμε ήδη στη μέση του καλοκαιριού και… είναι μια ώρα δύσκολη! Απ’ τη μία, οι μπαταρίες σου έχουν αρχίσει να αδειάζουν και χρειάζεσαι κάτι να σου χαρίσει τόνωση και ευεξία μέχρι να φτάσει η πρώτη μέρα των διακοπών.

Από την άλλη, στο μυαλό σου «παίζουν σε repeat» οι λέξεις ΠΑΡΑΛΙΑ και ΜΑΓΙΩ, οπότε ίσως σκέφτεσαι πως είναι ώρα να προσέξεις λίγο παραπάνω τη διατροφή και το βάρος σου. Τι θα έλεγες αν σου λέγαμε πως μπορείς να τα καταφέρεις και τα δύο απολαμβάνοντας το αγαπημένο σου ρόφημα;

Το ότι ο καφές σου δίνει ζωντάνια και σε βοηθάει να «επιβιώσεις» ακόμα και τις πιο κουραστικές και απαιτητικές μέρες, σίγουρα το έχεις δει στην πράξη. Αυτό που ίσως δε γνωρίζεις είναι πως μπορεί να αποτελέσει και σύμμαχο στην προσπάθειά σου να μειώσεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου.

Ας δούμε πως:

1. Δεν έχει θερμίδες
Ο καφές, από τη φύση του, αποδίδει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Αν, για παράδειγμα, συνηθίζεις να απολαμβάνεις ένα ποτήρι σκέτου φραπέ, τότε μπορείς να πίνεις άφοβα το αγαπημένο σου ρόφημα, αφού δεν επηρεάζει την ενεργειακή σου πρόσληψη και, επομένως, το σωματικό σου βάρος. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ο καφές αποκτάει θερμίδες- σε μερικές περιπτώσεις καθόλου αμελητέες!- όταν στην κλασσική του συνταγή (καφές και νερό) προσθέσεις και άλλα υλικά, όπως ζάχαρη/σιρόπι ή και γάλα/κρέμα.

2. Σε βοηθάει να «κάψεις» λίπος
Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ο καφές μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της οξείδωσης («καύσης») του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε προπονημένα άτομα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καθυστερεί την εμφάνιση αισθήματος κόπωσης και σε βοηθά να προπονηθείς σε πιο έντονους ρυθμούς για περισσότερο χρόνο. Έχει φανεί πως η κατανάλωση καφεΐνης έχει οφέλη όχι μόνο για τα αερόβια, αλλά και για τα δυναμικά αθλήματα. Η δράση της καφεΐνης στην αθλητική απόδοση φαίνεται πως μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και όταν καταναλώνεται σε χαμηλότερες του μετρίου δόσεις, δηλαδή της τάξης των 2-3 mg/kg σωματικού βάρους – που για ένα άτομο 70kg μπορεί να μεταφραστεί σε 1-2 ποτήρια στιγμιαίου καφέ.Κατά συνέπεια, 1 ποτήρι κρύου φραπέ λίγες ώρες πριν την άσκηση θα μπορούσε να σε βοηθήσει τόσο βραχυπρόθεσμα, κάνοντας την προπόνησή σου πιο αποτελεσματική με αποτέλεσμα να κάψεις περισσότερες θερμίδες, όσο και μακροπρόθεσμα, επιταχύνοντας την απώλεια βάρους και λίπους.

3. Συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καφές όχι μόνο σε κάνει πιο… fit, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ελέγξεις καλύτερα την πείνα σου και να καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αποδείχθηκε πως επιδρά σε ορισμένες ορμόνες της όρεξης. Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη που διεξήχθη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, φάνηκε πως τα υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα που έπιναν στιγμιαίο καφέ στο πρωινό τους γεύμα, κατέληγαν να προσλαμβάνουν μέσα στην ημέρα περίπου 500 θερμίδες λιγότερες σε σύγκριση με άτομα που συνόδευαν το γεύμα τους μόνο με νερό.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, ο καφές όχι μόνο μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά μπορεί να παίξει και ευεργετικό ρόλο στην απώλεια ή τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Καλή απόλαυση και καλές διακοπές!