Διατροφή & έλεγχος βάρους

Οι εκλογές παχαίνουν!

Οι εκλογές παχαίνουν!

Γράφει η Βασιλική Πυρογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι αυτή η περίοδος των εκλογών μπορεί να επηρεάσει, εκτός πολλών άλλων, και το βάρος σας; Σας φαίνεται παράδοξο ή έστω ότι τα δύο θέματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους; Κι όμως!

Μία περίοδος άγχους, στρες, αστάθειας, σε όποιον τομέα της ζωής μας κι αν είναι, φαίνεται ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσει και τον έλεγχο του βάρους μας. Είναι γνωστό, πλέον, ότι το άγχος επηρεάζει το βάρος μας με δύο τρόπους: πρώτον, σε ορμονικό επίπεδο η κορτιζόλη (ορμόνη του άγχους) σχετίζεται με αύξηση του βάρους, και δεύτερον, ο πιο συνηθισμένος τρόπος εκτόνωσης του στρες είναι το συνεχές τσιμπολόγημα, το αποκούμπι του φαγητού, συνήθειες που σίγουρα δεν είναι και οι καλύτεροι σύμμαχοι της ζυγαριάς!

Αλλά πέρα από τα παραπάνω έχουμε και το κακό timing των εκλογών – πάντα για το βάρος μας μιλάω! Οι περισσότεροι έχουν ήδη δει τη ζυγαριά τους να ανεβαίνει, λιγότερο ή περισσότερο, ως συνέπεια των γιορτών. Και αντί να κάνουμε αυτό που θα ήταν η πιο συνετή και φυσιολογική κίνηση για να το αντιμετωπίσουμε, δηλαδή να επανέλθουμε σε μία σωστή διατροφή, να ξαναρχίσουμε την άσκηση ή να κάνουμε μια δίαιτα, ποιος έχει πια διάθεση για κάτι τέτοιο; Το αποτέλεσμα; Εξασφαλίζουμε ότι θα εγκατασταθούν για τα καλά τα 2-3 κιλά των γιορτών, αν όχι να προστεθούν κι άλλα δύο μέχρι τις εκλογές…

Τώρα ξέρετε ποιος θα είναι ο κερδισμένος αυτών των εκλογών! Το βάρος σας, με την κακή έννοια…