Διατροφή & έλεγχος βάρους

Νέα μελέτη: Αρκεί ένα 5% απώλειας βάρους για να έχετε καλύτερη υγεία!

Νέα μελέτη: Αρκεί ένα 5% απώλειας βάρους για να έχετε καλύτερη υγεία!

Γράφει ο Χρήστος Παξιμαδάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Όταν ένας υπέρβαρος/παχύσαρκος άνθρωπος παίρνει την απόφαση να χάσει βάρος, η ανυπομονησία και η βιασύνη είναι 2 στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προσπάθειά του. Η σκέψη της απώλειας 0,5-1kg την εβδομάδα πολλούς τους κάνει να αναρωτιούνται «Μπορώ να χάσω παραπάνω;». Τα νέα επιστημονικά δεδομένα μπορεί να μην «απαλύνουν» την ατέρμονη ανάγκη των ατόμων αυτών να χάσουν γρήγορα βάρος, ωστόσο σίγουρα τους φέρνει πιο γρήγορα ένα βήμα πιο κοντά στη βελτίωση της υγείας τους!

Είναι γεγονός πως τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είναι πιο «εύπιστα» σε μια γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Από την άλλη μεριά οι επιστήμονες υγείας συνιστούν μια αργή και σταθερή απώλεια βάρους με γνώμονα πάντα την καλύτερη υγεία. Κάτι τέτοιο έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Σεντ Λούις, που δείχνει ότι αρκεί έστω και μια απώλεια 5% του αρχικού μας βάρους για να δούμε σημαντικά και μεγάλα οφέλη για την υγεία μας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η σχετικά μικρή απώλεια βάρους μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο των ασθενών για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ βελτίωνε την μεταβολική λειτουργία στο ήπαρ αλλά και το σωματικό λίπος.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal Cell Metabolism, ο ερευνητής Samuel Klein, διευθυντής του Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον για την διατροφή του ανθρώπου δήλωσε πως οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συνιστούσαν μια απώλεια βάρους 5 έως 10%, αλλά το να χάσει κάποιος το 5% του σωματικού βάρους είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι να χάσει το 10%. Για αυτό το λόγο έχει μεγάλη σημασία για τους ασθενείς να στοχεύουν σε έναν πιο εύκολο, εφικτό και ρεαλιστικό στόχο. Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη έλαβαν μέρος 40 παχύσαρκα άτομα, όπου κανένας δεν εμφάνιζε διαβήτη, με σκοπό είτε να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος ή να χάσουν 5, 10 ή 15% του σωματικού βάρους. 19 εθελοντές (περίπου το 50% του δείγματος) έχασαν το 5% του αρχικού τους βάρους και παρατηρήθηκε βελτίωση στη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη ενώ συσχετίστηκε με μειώσεις στο συνολικό σωματικό λίπος και με πολύ λιγότερο λίπος στο ήπαρ. Επίσης, άλλοι 9 εθελοντές έχασαν το 15% του βάρους τους όπου φάνηκε επιπλέον καλύτερη λειτουργία των παραπάνω που αναφέρθηκαν.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές θα είχε ενδιαφέρον κάτι τέτοιο να εξεταστεί και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 για να δούμε αν παρατηρούνται παρόμοιες μεταβολές. Ωστόσο φαίνεται πως υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ωφελούνται έστω και από μια μικρή απώλεια βάρους.

Πηγή

Magkos F, Fraterrigo G, Yoshino J, Luecking C, Kirbach K, Kelly SC, de Las Fuentes L, He S, Okunade AL, Patterson BW,Klein S. Effects of Moderate and Subsequent Progressive Weight Loss on Metabolic Function and Adipose Tissue Biology in Humans with Obesity. Cell Metab. 2016 Feb 22. pii: S1550-4131(16)30053-5.