Διατροφή & έλεγχος βάρους

Κάντε παρελθόν τα κιλά των εορτών!

Κάντε παρελθόν τα κιλά των εορτών!

Γράφει η Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Η υπερκατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών, κατά μέσο όρο, επιβαρύνει το βάρος μας από 0,5 μέχρι 2 κιλά. Όσοι από εσάς «τολμήσατε» να ανεβείτε στη ζυγαριά, λογικά, θα επιβεβαιώσατε τον παραπάνω κανόνα. Μη χάνετε, όμως, άλλο χρόνο, καθώς στα 2 κιλά μπορούν εύκολα να προστεθούν άλλα 2 και να ξεκινήσει μία ανεξέλεγκτη αύξηση του βάρους σας. Επομένως, όχι «από Δευτέρα», αλλά..σήμερα είναι η ιδανική ημέρα, για να γίνουν τα κιλά των εορτών παρελθόν.

Ξεκινήστε από το περιβάλλον σας

Απομακρύνετε όλα τα γιορτινά εδέσματα (γλυκά, πίτες, παχιά κρέατα) που έχουν απομείνει στο τραπέζι, στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας. Αν δε θέλετε να τα πετάξετε, μία καλή λύση είναι να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξή σας.

Θέστε εφικτούς στόχους βάρους

Το εκ των ων ουκ άνευ για μία επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι η θέσπιση ενός εφικτού και ρεαλιστικού στόχου βάρους! Ξεκινήστε, με πρώτο στόχο να χάσετε τα κιλά των εορτών και στη συνέχεια αν είναι απαραίτητο, συνεχίστε με επόμενο στόχο. Ως δεύτερος στόχος, θα μπορούσε να είναι η μείωση του βάρος κατά 10%, καθώς σύμφωνα με την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία, προσδίδει πολλά οφέλη στην υγεία μας και είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί. Για παράδειγμα, αν ζυγίζετε 70 κιλά, ο στόχος θα είναι να χάσετε 7 κιλά.

Ελέγξτε την πείνα

Ακολουθήστε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα μικρογεύματα. Τα ενδιάμεσα γεύματα, περιορίζουν το αίσθημα της πείνας, μέχρι το επόμενο γεύμα, με αποτέλεσμα να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού. Εντάξετε αυτά τα μεγάλα και μικρά γεύματα στο δικό σας ωράριο και τρόπο ζωής.

Ακούστε τα σήματα κορεσμού

Σταματήστε την κατανάλωση φαγητού, μόλις αισθανθείτε κορεσμό. Θυμηθείτε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να αδειάσετε το πιάτο σας! Για να το πετύχετε, βέβαια, χρειάζεται να δώσετε χρόνο στο φαγητό. Υπολογίζεται, ότι απαιτούνται τουλάχιστον 20-30 λεπτά, για να φτάσει το σήμα κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο και να συνειδητοποιήσουμε ότι χορτάσαμε.

Βάλτε πράσινο στα πιάτα σας

Στα γιορτινά τραπέζια καταναλώσατε σίγουρα μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Για να πετύχετε τώρα το ίδιο επίπεδο κορεσμού, χάνοντας ταυτόχρονα βάρος, θα πρέπει να γεμίσετε το στομάχι μας με τροφές που επιφέρουν το αίσθημα του κορεσμού, αλλά έχουν ελάχιστες θερμίδες. Ο λόγος για τα λαχανικά και τις φυτικές ίνες, που περιέχουν. Βάλτε, λοιπόν, σε κάθε σας κύριο γεύμα λαχανικά εποχής και μάλιστα, ξεκινήστε πρώτα από αυτά.

Προσθέστε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη παρατείνει το αίσθημα της πληρότητας για περισσότερο χρόνο συγκριτικά με τους υδατάνθρακες ή τα λίπη. Άτομα που έτρωγαν πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα ήταν λιγότερο πεινασμένοι στο επόμενο γεύμα τους. Δώστε, λοιπόν, έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχά σε λιπαρά, όπως γιαούρτι, τυρί ή γάλα με χαμηλά λιπαρά, άπαχα κομμάτια κρέατος (στήθος κοτόπουλου/γαλοπούλας, ψαρονέφρι, κ.ά.), αυγά και ξηρούς καρπούς.

Σηκωθείτε από την πολυθρόνα

Οι γιορτές, συνήθως, εκτός από πολύ φαγητό συνοδεύονται και από καθιστικές δραστηριότητες (παρακολούθηση τηλεόρασης, επισκέψεις, κ.ά.). Προκειμένου, λοιπόν, να αντισταθμίσετε αποτελεσματικά τη ζυγαριά, αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα, με απλούς τρόπους που ταιριάζουν στο δικό σας πρόγραμμα και ωράριο. Θέστε έναν εφικτό στόχο στα 150 λεπτά την εβδομάδα, κάνοντας μέτριας έντασης δραστηριότητα (π.χ. βάδην, βόλτα το ποδήλατό, χορό, δουλειές στο σπίτι, παιχνίδι με τα παιδιά σας).

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό… σκεφτείτε θετικά!

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μια σημαντική αιτία της υπερκατανάλωσης φαγητού. Επικεντρωθείτε στα καλύτερα σημεία του σώματός σας, παρά στα πιο αδύναμα και αναδείξτε τα με όμορφα ρούχα, που ταιριάζουν και κολακεύουν το σώμα σας. Ανανεώστε το χτένισμα σας και γενικότερα την εμφάνισή σας, προκειμένου να αισθανθείτε περισσότερο ελκυστικοί. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σας, θα βοηθήσει να επιτύχετε το στόχο με το βάρος σας.