Διατροφή & έλεγχος βάρους

Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες για την καλοκαιρινή δίαιτα!

Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες για την καλοκαιρινή δίαιτα!

Γράφει η Βασιλική Πυρογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

H αλήθεια είναι ότι δεν θέλουμε να νιώσουμε στέρηση κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, αλλά ούτε και να πάρουμε τα κιλά που χάσαμε πίσω. Πώς μπορούμε, όμως, να χαρούτε το αγαπημένο μας παγωτό ή αναψυκτικό στις διακοπές μας χωρίς να επιστρέψουμε με επιπλέον κιλά;

Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι συνυφασμένα με τη διασκέδαση! Εκδρομές, παραλίες, κολύμπι και έξοδοι συνθέτουν πιθανά τις καλύτερες στιγμές όλου του χρόνου.

Ο στόχος, όμως που είχατε θέσει ήδη από το χειμώνα, για απώλεια και διατήρηση του βάρους σας είναι εξίσου σημαντικός. Και η αλήθεια είναι οτι δεν θα θέλατε να νιώσετε στέρηση την περίοδο αυτή, αλλά ούτε και να πάρετε τα κιλά που χάσατε πίσω.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να χαρείτε το αγαπημένο σας παγωτό ή αναψυκτικό στις διακοπές σας χωρίς να επιστρέψετε με επιπλέον κιλά;

Το βάρος μας μένει σταθερό όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας δεν ξεπερνούν αυτές που καίει το σώμα μας για το μεταβολισμό και τη σωματική του δραστηριότητα. Από την άλλη, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, θα πρέπει είτε να κάψουμε περισσότερες θερμίδες με αυξημένη σωματική δραστηριότητα, είτε να προσλάβουμε λιγότερες θερμίδες από τη διατροφή μας ή ιδανικά και τα δύο.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να μειώσουμε τις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά και στις διακοπές μας, αλλά δεν θέλουμε να στερηθούμε πλήρως τη γλυκιά γεύση, τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά (ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια) αντικαθιστώντας τα πρόσθετα σάκχαρα σε τρόφιμα και ροφήματα, μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη και τη διατήρηση ενός χαμηλότερου σωματικού βάρους. Βασική προϋπόθεση είναι να μην αυξάνει κανείς την ενέργεια που προσλαμβάνει από άλλα τρόφιμα και ροφήματα.

Έτσι, μπορούμε να προτιμήσουμε παγωτά χωρίς λιπαρά και με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (0% σε ζάχαρη και 0% σε λιπαρά), που μας δίνουν λιγότερες θερμίδες αλλά την ίδια γλυκιά γεύση, να επιλέξουμε για τον καφέ μας γλυκαντικά δισκία με σακχαρίνη, ασπαρτάμη ή γλυκαντικό από στέβια, να ξεδιψάσουμε με κρύο τσάι χωρίς θερμίδες και light/ zero αναψυκτικά με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά κτλ.

Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε και το καλοκαίρι να κρατήσουμε κάποιες «light» συνήθειες στη διατροφή μας, και να επιστρέψουμε από τις διακοπές μας χωρίς να πάρουμε έξτρα βάρος, αρκεί φυσικά κι οι υπόλοιπες επιλογές στη διατροφή μας να είναι με βάση το μέτρο και να συνδυάζονται με κίνηση και δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το ενεργειακό μας ισοζύγιο!