Βρες το Ιδανικό Βάρος

Το βάρος σου είναι φυσιολογικό

Nutrimed Blog

Φυσιολογικός ΔΜΣ

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) είναι ένα εύχρηστο εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αξιολογήσεις το σωματικό σου βάρος σε σχέση με το ύψος σου. Δηλαδή, να εκτιμήσεις εάν το βάρος σου είναι φυσιολογικό ή αν θεωρείσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
 

Όταν ο Δ.Μ.Σ. βρίσκεται μεταξύ 18,5 – 24,9 kg/m2 τότε το βάρος σου θεωρείται φυσιολογικό. Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες να αναπτύξεις προβλήματα υγείας εξαιτίας του βάρους σου είναι μειωμένες.
Ο διαιτολόγος προτείνει…
Ο ΔΜΣ είναι ένα εύκολο εργαλείο που βοηθά να αξιολογήσουμε το βάρος σε σχέση με το ύψος. Δεν μπορεί, όμως, να εκτιμήσει το ποσοστό λίπους του σώματος.

Ο ΔΜΣ:
• υπερεκτιμά το ποσοστό λίπους σε άτομα που έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα, όπως οι αθλητές και

• υποεκτιμά το ποσοστό του λίπους σε άτομα με πολύ λεπτόσωμη κατασκευή ή νεαρά άτομα στην αρχή της ενηλικίωσης, που δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη τους και μπορεί να εμφανίζουν ΔΜΣ κάτω από το 18,5 χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους.

Συχνά συμβαίνει επίσης, ένα άτομο με φυσιολογικό ΔΜΣ, μπορεί να εμφανίζει αυξημένο ποσοστό λίπους. Τα όρια υγιούς ποσοστού λίπους είναι το 20% για τους άνδρες και το 30% για τις γυναίκες. Κάτι τέτοιο παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή και έχουν χαμηλή σωματική δραστηριότητα, σε άτομα που καταναλώνουν κακής ποιότητας λίπος από την διατροφή τους παρά το ότι μπορεί να συντηρούν το βάρος τους σταθερό και πολύ συχνά και σε άτομα που μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο αυστηρών διαιτών και επαναπρόσληψης βάρους (φαινόμενο yo-yo).

Στην περίπτωση αυτή
είναι σημαντικό να αποφύγετε οποιαδήποτε παρακινδυνευμένη μέθοδο απώλειας βάρους, να βάλετε τη σωματική δραστηριότητα στη ζωή σας και να προσέξετε την ποιότητα της διατροφής σας. Ένας πτυχιούχος διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να σας φανεί χρήσιμος τόσο στην μέτρηση και αξιολόγηση του σωματικού λίπους, καθώς και στην καθοδήγηση των προσπαθειών σας να βελτιώσετε το σώμα και την υγεία σας.