Βραδινά

5η επιλογή: Γαλατόπιτα

5η επιλογή: Γαλατόπιτα

H γαλατόπιτα αποτελεί εξαιρετική επιλογή ως σνακ στην δουλειά ή στο σχολείο και καλή λύση για κάποιον που συνηθίζει να τρώει ένα γλυκό το απόγευμα. Καλύπτει τόσο τις γευστικές μας ανάγκες όσο αφορά την αίσθηση του γλυκού όσο και μέρος των πραγματικών μας αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες και για τα παιδιά που χρειάζονται ασβέστιο αλλά δεν συμπαθούν το σκέτο γάλα, η σημερινή μας πίτα μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο καθώς είναι εύκολη στην παρασκευή, θρεπτική και με λίγες θερμίδες.

Είναι γνωστό ότι το γάλα δεν θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο μας, ιδιαίτερα αν πρόκειται για διαιτολόγιο παιδιών. Κι αυτό γιατί προμηθεύει τον οργανισμό μας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη. Αυτό που είναι γνωστό σε όλους είναι ότι το ασβέστιο αποτελεί το κύριο συστατικό των οστών μας. Αυτό όμως που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι το ασβέστιο από μόνο του δεν λειτουργεί στο σώμα, αλλά συνδυάζεται και με άλλα θρεπτικά στοιχεία, εκ των οποίων άλλα δυσκολεύουν το έργο του και άλλα το προάγουν. Το σίγουρο είναι ότι η φύση του ανθρώπου έχει μεριμνήσει έτσι ώστε το σώμα μας να πρέπει να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά σε αρμονία μεταξύ τους ώστε αυτά να είναι πραγματικά αξιοποιήσιμα.

ΥΛΙΚΑ (15 μερίδες)

• 8 φύλλα κρούστας
• ½ φλ. βούτυρο
• ½ κ.γ. κανέλλα
• 4 αυγά
• 1 φλ. ζάχαρη
• 4 φλ. γάλα άπαχο
• ½ κ.γ βανίλλια
• ½ φλ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε την ζάχαρη, τα αυγά, την βανίλια και το γάλα το οποίο προσθέτουμε σιγά-σιγά. Σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι στρώνουμε τα φύλλα κρούστας σε κύκλο, ένα-ένα διπλώνοντας τα ώστε να σχηματίζουν "αυλάκι" και να καλύψουν την επιφάνεια του ταψιού. Στη συνέχεια βουτυρώνουμε και τα φύλλα και αφού τα πασπαλίσουμε με κανέλλα τα βάζουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Αμέσως μετά ρίχνουμε το μίγμα μέσα στο αυλάκι που σχηματίζει το φύλλο. Βάζουμε την πίτα να ψηθεί στους 160 οC για μισή ώρα. Μόλις πήξει η κρέμα την βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε άχνη και κανέλλα.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ (ανά μερίδα)
Θερμίδες: 244
Υδατάνθρακες: 23 γρ
Λίπη: 12 γρ
Πρωτεΐνη: 11 γρ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Το γάλα είναι τροφή με αρμονία συστατικών, προεξάρχοντος την καλή βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου. Πράγματι το ασβέστιο και ο φώσφορος (ένα συστατικό που αν βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες μειώνει τη διαθεσιμότητα ασβεστίου στο σώμα) συναντώνται σε μία ιδανική αναλογία καλύπτοντας περίπου το 30% των ημερήσιων αναγκών μας.

Παράλληλα, η ποσότητα του γάλακτος στη συγκεκριμένη συνταγή μας καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη D, που δρώντας ως ορμόνη συμβάλλει στον ομαλό μεταβολισμό του ασβεστίου στο σώμα. Τέλος η βιταμίνη Κ, επίσης από το γάλα, βοηθά στην αποθήκευση του ασβεστίου στα οστά, προσδίδοντας τους την απαραίτητη πυκνότητα. Γίνεται δηλαδή σαφές ότι πρόσληψη ασβεστίου διαφοροποιείται από τροφή σε τροφή όσον αφορά την διαθεσιμότητα αυτού του σημαντικού στοιχείου από το σώμα μας. Στο γάλα συνυπάρχει με άλλα συστατικά και σε τέτοια αναλογία που το καθιστούν πολύ αξιοποιήσιμο.

Τέλος, η κανέλλα με την περιεκτικότητα της σε διάφορα έλαια και πιο συγκεκριμένα η cinnamaldehyde φαίνεται να εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, συμβάλλοντας στην προφύλαξη του οργανισμού από καρδιοαγγειακά νοσήματα.

H γαλατόπιτα αποτελεί εξαιρετική επιλογή ως σνακ στην δουλειά ή στο σχολείο και καλή λύση για κάποιον που συνηθίζει να τρώει ένα γλυκό το απόγευμα. Καλύπτει τόσο τις γευστικές μας ανάγκες όσο αφορά την αίσθηση του γλυκού όσο και μέρος των πραγματικών μας αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες και για τα παιδιά που χρειάζονται ασβέστιο αλλά δεν συμπαθούν το σκέτο γάλα, η σημερινή μας πίτα μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο καθώς είναι εύκολη στην παρασκευή, θρεπτική και με λίγες θερμίδες.