Βραδινά

2η επιλογή: Μαριναρισμένα ψητά λαχανικά

2η επιλογή: Μαριναρισμένα ψητά λαχανικά

Εκτός από ελαφρύ και νόστιμο αυτό το πιάτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Για άλλη μια φορά κυριαρχεί η βιταμίνη C η οποία είναι απαραίτητη για τη προστασία του ανοσοποιητικού. Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε κάλιο καθώς επίσης αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου και φοσφόρου.

ΥΛΙΚΑ

Για τις πιπεριές ψητές
250 γρ. πιπεριές κόκκινες, ολόκληρες
250 γρ. πιπεριές κίτρινες, ολόκληρες
ελαιόλαδο για το λάδωμά τους

Για την ντομάτα ψητή
1 κιλό ντομάτες, κομμένες σε φέτες
15 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αλάτι
2 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο

Για τα λαχανικά ψητά
500 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες
500 γρ. κολοκύθι, κομμένο σε φέτες
250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε δαχτυλίδια
150 γρ. λάδι μυρωδικών
αλάτι

Εκτέλεση:

Για τις πιπεριές ψητές

1oς τρόπος
Λαδώνουμε τις πιπεριές ελαφρώς και τις ψήνουμε στη σχάρα ή στο ειδικό τηγάνι-σχάρα, μέχρι να μαυρίσουν από όλες τις πλευρές. Τις αποσύρουμε και τις διατηρούμε σκεπασμένες για λίγη ώρα. Αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους τους και τις διατηρούμε στο ψυγείο.

2ος τρόπος
Λαδώνουμε ελαφρώς τις πιπεριές και τις ψήνουμε στον φούρνο, στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ίδια με αυτή του 1ου τρόπου
Για την ντομάτα ψητή

Στρώνουμε τις ντομάτες σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τις πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 120° C, μέχρι να συρρικνωθούν και να χάσουν τα περισσότερα υγρά τους. Διατηρούμε στο ψυγείο.
Για τα λαχανικά ψητά

1oς τρόπος
Μαρινάρουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια με το λάδι μυρωδικών, για 2 ώρες. Τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε σε καυτή σχάρα (ή στο ειδικό τηγάνι-σχάρα) και από τις δύο πλευρές, μέχρι τα λαχανικά να πάρουν ωραίο χρώμα και να μαλακώσουν.

2ος τρόπος
Μαρινάρουμε τα λαχανικά στο λάδι μυρωδικών για 2 ώρες. Τα αλατίζουμε, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί αραιά και τα ψήνουμε στον φούρνο, στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να μαλακώσουν.

Πηγή:
yiannislucacos.gr

Διατροφικό σχόλιο: Εκτός από ελαφρύ και νόστιμο αυτό το πιάτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Για άλλη μια φορά κυριαρχεί η βιταμίνη C η οποία είναι απαραίτητη για τη προστασία του ανοσοποιητικού. Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε κάλιο καθώς επίσης αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου και φοσφόρου.