Βραδινά

1η επιλογή: Σουβλάκια Λαχανικών

1η επιλογή: Σουβλάκια Λαχανικών

Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες και λίπη. Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, οι πρωτεΐνες των μανιταριών είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.

 Υλικά (για 4 σουβλάκια):
8 ντοματίνια
8 μανιτάρια ολόκληρα
2 μεγάλα κολοκυθάκια
4 μικρά κρεμμύδια
1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένες σε τετράγωνα
Άγριο ρύζι
Ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Μερικές σταγόνες μέλι
Αλάτι
4 καλαμάκια για σουβλάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα μανιτάρια και τα αφήνουμε στην άκρη. Αναμιγνύουμε το ξύδι, το λάδι και το μέλι και προσθέτουμε αλάτι. Αλείφουμε τα λαχανικά με το μείγμα και τα αφήνουμε να το απορροφήσουν, ενώ φροντίζουμε να κρατήσουμε αρκετό από το μείγμα για το ψήσιμο.

Τρυπάμε με τα καλαμάκια τα λαχανικά, φροντίζοντας να υπάρχει ένα ντοματίνι στην κορυφή κι ένα στη μέση. Τα τοποθετούμε στο γκριλ και ξεκινάμε το ψήσιμο, αλείφοντάς τα τακτικά με το μείγμα. Στο ενδιάμεσο, ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε στα υγρά τους τα κοτσάνια από τα μανιτάρια, μαζί με ελάχιστο κρεμμύδι και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε το ρύζι και σιγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο. Σερβίρουμε τα σουβλάκια πάνω από ένα στρώμα ρυζιού.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr/

Διατροφικό σχόλιο

Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες και λίπη. Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, οι πρωτεΐνες των μανιταριών είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.
Επίσης αποτελούν καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων κ άλλων ιχνοστοιχείων.
Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνης Β2), η οποία συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, ενώ παράλληλα παρέχουν αξιόλογες ποσότητες βιταμίνης Β3, Β6, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 αποτελώντας μια αγαπητή και αναγκαία προτίμηση στους χορτοφάγους. Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε νάτριο γεγονός που τα κάνει αγαπητά σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση. Επίσης περιέχουν κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο είναι πλούσια σε χαλκό αλλά και σελήνιο.