Βραδινά

1η επιλογή: Σαλάτα με κριθάρι, πορτοκάλι και κάρι

Nutrimed Blog

Μία χορταστική σαλάτα πλούσια σε βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά λόγω των συστατικών της (σταφίδες, κάρυ, πορτοκάλι, κρανμπερις). Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κάρυ, το οποίο είναι ουσιαστικά μείγμα μπαχαρικών, φαίνεται να έχει πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονωδεις ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη γήρανσης του εγκεφάλου, στην αρθρίτιδα αλλά και στην άνοια. Προσέξτε μόνο όταν το χρησιμοποιείτε να μην το ψήνετε πολύ γιατί καίγεται εύκολα και πικρίζει.

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

200 γρ. κριθάρι
1 κιλό. ζωμό λαχανικών
100 γρ. κρεμμύδια εσαλότ, καθαρισμένα
100 γρ. πορτοκάλι, φιλέτο
60 γρ. σταφίδες
60 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
200 γρ. χυμό πορτοκάλι
15 γρ. κάρι, σκόνη
20 γρ. χυμό λεμονιού
20 γρ. μέλι
20 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. φιστίκια Αιγίνης
αλάτι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε τον ζωμό και το κριθάρι. Αλατίζουμε, σκεπάζουμε κι σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κριθάρι. Σουρώνουμε αν χρειάζεται και αφήνουμε το κριθάρι να κρυώσει εντελώς.

Ψήνουμε στον φούρνο τα κρεμμύδια στους 200⁰C μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα. Μόλις κρυώσουν, τα κόβουμε σε μικρά καρέ.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις σταφίδες, τα κρανμπερις και τον χυμό πορτοκάλι. Φέρνουμε σε βρασμό και αποσύρουμε από την εστία. Αφήνουμε τα στερεά υλικά να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το κάρι, τον χυμό λεμόνι, το μέλι, το ελαιόλαδο και το μείγμα του χυμού πορτοκάλι με τις σταφίδες. Προσθέτουμε το κριθάρι, τα κρεμμύδια, το πορτοκάλι. Αναμειγνύουμε, αλατίζουμε και αφήνουμε το μείγμα να μαριναριστεί για 1 ώρα προτού σερβίρουμε. Σερβίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης.

Πηγή: yiannislucacos.gr

Διατροφικό σχόλιο: Μία χορταστική σαλάτα πλούσια σε βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά λόγω των συστατικών της (σταφίδες, κάρυ, πορτοκάλι, κρανμπερις). Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κάρυ, το οποίο είναι ουσιαστικά μείγμα μπαχαρικών, φαίνεται να έχει πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονωδεις ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη γήρανσης του εγκεφάλου, στην αρθρίτιδα αλλά και στην άνοια. Προσέξτε μόνο όταν το χρησιμοποιείτε να μην το ψήνετε πολύ γιατί καίγεται εύκολα και πικρίζει.