Βραδινά

1η επιλογή: Κρητικός ντάκος

Nutrimed Blog

Μία καλή και υγιεινή και ελαφριά επιλογή για βραδινό. Που συνδυάζει υδατάνθρακα, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά.

Υλικά
1 ντάκο
1 ντομάτα
1/2 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κ.γ. ξύδι λευκό ή μηλόξυδο
1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
1 πρέζα αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο βασιλικό
λίγο θυμάρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής:

Σε ένα πιάτο βάζουμε τον ντάκο με την εξωτερική πλευρά του προς τα κάτω.

• Τη ντομάτα τη μισή την τρίβουμε στον τρίφτη και τη μισή την κόβουμε σε κυβάκια. Ετσι θα βραχεί ο ντάκος από το ζουμί της ντομάτας και δεν θα χρειαστεί να τον βρέξουμε με νερό.

• Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα προσθέτουμε το ξύδι, τη ζάχαρη ( ή το μέλι ) , το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τις προτειμήσεις μας.

• Η ζάχαρη, ή το μέλι, και το αλάτι ισιρροπούν την οξύτητα του ντάκου γι’ αυτό και είναι απαραίτητα.

• Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στον ντάκο και από πάνω λίγο ελαιόλαδο.

• Προσθέτουμε την κομμένη σε κύβους υπόλοιπη ντομάτα με το ζουμί που προέκυψε από την κοπή της.

• Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

• Σερβίρεται με τυρί κρέμα και κρίταμο ή κάπαρη, λίγο λάδι από πάνω και λίγο πιπέρι.

Πηγή: http://akispetretzikis.com

Διατροφικό σχόλιο: Μία καλή και υγιεινή και ελαφριά επιλογή για βραδινό. Που συνδυάζει υδατάνθρακα, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά.