Αφιερώματα - Διαδρομές

Το μενού της κρίσης…

Το μενού της κρίσης…

Οργανώστε τις αγορές σας και εξασφαλίστε ισορροπημένη διατροφή!

Τα δεδομένα

Το επιστημονικό περιοδικό Lancet πρόσφατα δημοσίευσε (Οκτώβριος 2011, Vol:378) τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων. Σύμφωνα με τη μελέτη, πολλοί Έλληνες έχουν πάψει να επισκέπτονται το γιατρό τους εν συγκρίσει με το 2007. Ταυτόχρονα, οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο από το 2007, τους πρώτους 6 μήνες του 2011 οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Nielsen έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών που στράφηκαν στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας –από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση- προέρχεται από τις χώρες που βρίσκονται στην πλέον δεινή οικονομική κατάσταση, παρουσιάζοντας μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Μάλιστα οι Έλληνες σύμφωνα με την έρευνα έχουν την καλύτερη άποψη για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας- το 63% θεωρεί ότι αποτελούν μία καλή εναλλακτική επιλογή- σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Δύο γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας μας πρόσφατα έδωσαν στοιχεία για το 2010 που έδειχναν 20% αύξηση κατανάλωσης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (τα οποία είναι και φθηνότερα).

Έρευνα του ΚΕΠΚΑ έδειξε ότι οι πολίτες που τρώνε αποκλειστικά φαγητό από το σπίτι τους αυξήθηκαν κατά 4% την τελευταία πενταετία (2006-2011), ενώ μειώθηκε κατά 7% ο αριθμός των ατόμων που τρώνε συχνά έξω (2-4 φορές/ εβδομάδα).

Η οικονομική συγκυρία φαίνεται να επηρεάζει δραστικά την αλλαγή διατροφικών συνηθειών – γεγονός που φαίνεται πως θα ενταθεί εντός του 2012, όπου η οικονομική κατάσταση και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα πιεστεί ακόμα περισσότερο. Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την τροφή μας. Η μέγιστη αυτή συγκυρία αποτελεί πρόκληση, στην οποία είναι σημαντικό να πετύχουμε το δίπολο: Οικονομία + Υγιεινή Διατροφή.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί παρουσιάζονται βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε σιγά – σιγά για να εξασφαλίζουμε το δίπολο αυτό.

Βήμα 1: Κρατάτε «τρέχουσα» λίστα

Πηγές:
-The Lancet, Volume 378, Issue 9801, Page 1459, 22 October 2011
www.e-prices.gr
www.kepka.org, έρευνα ΚΕΠΚΑ ‘Διατροφικές Συνήθειες-Αγοραστικές Συνήθειες’ (13-10-2011)

Επιμέλεια:
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας
www.bertzeletos.gr