Αφιερώματα - Διαδρομές

Προορισμός.. Λέσβος: Τι να φάτε οπωσδήποτε

Προορισμός.. Λέσβος: Τι να φάτε οπωσδήποτε

Η Λέσβος είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Ανήκει στα νησιά

Η Λέσβος είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Ανήκει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίιου και έχει έκταση 1.636 τ. χλμ. Εμφανίζει μια μοναδική εναλλαγή στο τοπίο της καθώς περίπου τα 2/3 του νησιού είναι κατάφυτα με ελιές και πευκοδάσος, ενώ το υπόλοιπο περίπου 1/3 είναι άγονο καθώς έχει υποστεί τις συνέπειες ηφαιστιακής έκρηξης. Εκεί υπάρχει και το πασίγνωστο απολιθωμένο δάσος (στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού κοντά στο Σίγρι). Αξίζει να επισκεφτείτε το κάστρο στο Μόλυβο, τα ιαματικά λουτρά Πολιχνίτου, το μοναστήρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, το παραδοσιακό χωριό της Αγιάσσου, το μουσείο φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Σιγρίου, την παραλία στα Βατερά, το μουσείου ούζου στο Πλωμάρι κ.α.

Τι σας προτείνουμε να δοκιμάσετε; Σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο!

Σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο (Συνταγή)

ΥΛΙΚΑ
750 γρ. Σαρδέλες
250 γρ. Αμπελοφυλλα
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γ. θυμάρι
2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά
1 λεμόνι
Αλατοπίπερο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 2 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Καθαρίζουμε και πλενουμε τις σαρδέλες. Αφαιρούμε το μεσαίο κόκκαλο. Αλατίζουμε τις σαρδέλες και τις λαδώνουμε ελάχιστα (μπορούμε κα να μην τις λαδώσουμε). Φτιάχνουμε ένα σφιχτό μείγμα με το θυμάρι, το μαϊντανό, την τριμμένη φρυγανιά και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μ΄αυτό γεμίζουμε τις σαρδέλες. Τυλίγουμε καθεμία σε ένα αμπελόφυλλο. Κόβουμε ένα λεμόνι σε λεπτά φετάκια και τα τοποθετούμε πάνω και ενδιάμεσα στις τυλιγμένες σαρδέλες. Τις ψήνουμε σε φούρνο περίπου για 20 λεπτά. Μπορούμε εναλλακτικά να τις ψήσουμε και στα καρβουνα χωρίς να βάλουμε τις φέτες λεμονιού.

Η γνώμη του διαιτολόγου

Πρόκειται για ένα εύκολο στην παρασκεύη κι εξαιρετικό στη γεύση και τη θρεπτική αξία, πιάτο. Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και δρούν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Περιέχουν πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας, φωσφορο, σελήνιο, ασβέστιο,βιταμίνη Β12, βιταμίνη D. Τα βρασμένα αμπελόφυλλα περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο και φυτικές ίνες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι ένα πιάτο χαμηλό σε θερμίδες (περίπου 200kcal ανα 100 γρ.) και μπορεί να καταναλωθεί άνετα και σε περιόδους που κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος.