Αφιερώματα - Διαδρομές

Προορισμός.. Κρήτη: τι να φάτε οπωσδήποτε

Προορισμός.. Κρήτη: τι να φάτε οπωσδήποτε

Είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο. Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών

Είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο. Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών. Και αν ανήκετε στους τυχερούς που θα την επισκεφθούν, μη παραλείψετε να φάτε.. ντάκο!

Το ντάκο θα τον συναντήσετε και με άλλες ονομασίες όπως κουκουβάγια, ή κριθαροκουλούρα. Όπως κι αν τον πείτε όμως είναι το ίδιο απολαυστικός. Πρόκειται για στρογγυλό κρίθινο παξιμάδι, πολύ ελαφρά βρεγμένο, στο οποίο προσθέτουν ελαιόλαδο, ντομάτα, τυρί, ρίγανη και αλάτι. Τα πολλά διαφορετικά τυριά που χρησιμοποιούνται δίνουν την ποικιλία στη γεύση. Στο Ηράκλειο θα το φάτε κλασικά με φέτα ή ξυνοτύρι. Στα Χανιά οπωσδήποτε με στάκα (στακοβούτυρο). Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε σε μερακλήδικη ταβέρνα, θα σας βάλουν αγουρέλαιο, ρίγανη από τον Ψηλορείτη, ντομάτα από το Τυμπάκι και μυζήθρα (αυτό που στην Αθήνα λέγεται ανθότυρο) από αιγοπρόβατα ορεινών χωριών του Ρεθύμνου.

Διατροφικά, πρόκειται για ένα πλούσιο γεύμα με πάνω από 500 θερμίδες αφού η κριθαροκουλούρα αντιστοιχεί σε περισσότερες από 3 φέτες ψωμί και το τυρί, ειδικά αν είναι στάκα, έχει αρκετές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Από την άλλη μεριά όμως, το κριθάρι περιέχει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όπως το πυρίτιο, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το ελαιόλαδο που προτίθεται είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και Βιταμίνη Ε, ενώ η ντομάτα και η ρίγανη προσφέρουν αντιοξειδωτικά, ανεβάζοντας έτσι περισσότερο και τη θρεπτική αξία του ντάκου. Αποτελεί τέλεια λύση για δευτερεύον μεσημεριανό γεύμα, ιδιαίτερα αν έχετε κανονίσει το βράδυ να φάτε ψάρι στο σπίτι σας ή σε κάποια ταβέρνα.