Αφιερώματα - Διαδρομές

Προορισμός .. Σητεία: Τι να φάτε οπωσδήποτε

Προορισμός .. Σητεία: Τι να φάτε οπωσδήποτε

Η Σητεία είναι παράλια κωμόπολη της Κρήτης και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού. Είναι πατρίδα του ποιητή του

Η Σητεία είναι παράλια κωμόπολη της Κρήτης και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού. Είναι πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντζου Κορνάρου. Εκεί θα βρείτε όμορφες παραλίες και ταβερνάκια παραθαλάσσια για ν απολαύσετε τις παραδοσιακές νοστιμιές του τόπου. Μια από αυτές είναι και το γνωστό παραδοσιακό "Ξύγαλο Σητείας".

Ιδιοτυπία του προϊόντος

Το Ξύγαλο Σητείας είναι ένα ξεχωριστό προϊόν, που περιγράφεται από γνωστούς Έλληνες γευσιγνώστες ως «ένα τυράκι αλοιφώδους υφής, που παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Σητεία, με πλούσια γεύση, ξυνούτσικη και φρέσκια» και από το 1999 και μετά υπάρχουν ρητές αναφορές σε αυτό ως ξεχωριστό έδεσμα σε (παραδοσιακά αλλά και gourmet) εστιατόρια ακόμα και της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Παραγωγή προϊόντος

Για την παραγωγή του Ξύγαλου χρησιμοποιείται κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα ή και μείγμα αυτών. Tο μείγμα του γάλακτος παστεριώνεται και ψύχεται. Προστίθεται αλάτι, αβλαβείς καλλιέργειες βακτηρίων και μικροποσότητες φυσικής πυτιάς. Από την επιφάνεια του πήγματος κορφολογείται το επιπλέον λίπος-βούτυρο. Ακολουθεί η φυσική ζύμωση του γάλακτος μέσα σε κατάλληλα δοχεία, στα οποία αφήνεται για έναν περίπου μήνα σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, χωρίς ανάδευση του πήγματος καθ’ όλη τη διάρκεια της οξύνισης-ωρίμανσης. Τέλος, το προϊόν διαχωρίζεται από τον ορό, τοποθετείται σε βαρέλια κατάλληλα για τρόφιμα και αποθηκεύεται υπό ψύξη σε συγκεκριμένη πάλι θερμοκρασία.

Διατροφικό σχόλιο

Η χρήση υψηλής ποιότητας γάλακτος καθιστά το προϊόν ιδιαίτερα γευστικό και ελαφρύ. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β6) και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη οστών, μυών και δοντιών, στην καλή όραση και στην σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Παρ’ όλη την περιεκτικότητα του σε κορεσμένα κυρίως λιπαρά, λόγω του «κορφολογήματος», το προϊόν γίνεται πιο ελαφρύ σε σχέση με άλλα παρεμφερή προϊόντα. Η προσθήκη αλατιού σε όλη τη μάζα του γάλακτος, ευθύνεται για την ελάχιστα αλμυρή του γεύση. Απολαύστε το μικροί και μεγάλοι, σκέτο σαν ορεκτικό ή σε συνδυασμό με διάφορα άλλα φαγητά όπως ντολμαδάκια, γεμιστά ή ντάκο. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!