Αφιερώματα - Διαδρομές

Λίστα για ψώνια εύκολη & οικονομική λύση!

Λίστα για ψώνια εύκολη & οικονομική λύση!

Ποιο είναι το βήμα που ολοκληρώνει το “Μενού της κρίσης”;

Πως ολοκληρώνεται, άραγε, το "Μενού της Κρίσης’; Έχουμε ήδη … 
 … μάθει να οργανώνουμε τις προμήθειες στα ράφια της κουζίνας ώστε να εκμεταλευόμαστε κάθε πρώτη ύλη στο έπακρο. (Βήμα 1)
 … εξετάσει και με ρεαλιστικά παραδείγματα πως ο σχεδιασμός του διατροφικού εβδομαδιαίου προγράμματος μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων  (Βήμα 2) 
… κατανοήσει ότι οι συνταγές αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο τόσο στην οργάνωση του εβδομαδιαίου μενού όσο και στην εξοικονόμηση πρώτων υλών (Βήμα 3) 

…και τώρα ήρθε η ώρα των αγορών! Μιας και ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε τις αγορές μας αποτελεί και το τελευταίο βήμα που ολοκληρώνει το "Μενού της κρίσης"! 

Βήμα 4: Δημιουργήστε τη δική σας λίστα αγοράς.
Καθίστε με την τρέχουσα λίστα (Βήμα 1), το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σας (Βήμα 2) και τις συνταγές σας (Βήμα 3) και δημιουργήστε ένα οργανωμένο κατάλογο που θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στο κατάστημα. Μπορείτε να αποφύγετε τα πέρα δώθε μέσα στο κατάστημα, διαχωρίζοντας τη λίστα σας σε τμήμα μαναβικής/ αρτοποιείο/ κρεοπωλείο/ ντελικατέσσεν (εξειδικευμένα ή «ιδιαίτερα» τρόφιμα). Ρυθμίστε τη λίστα σας με βάση τις προτιμήσεις σας και μην ξεχάσετε να επισυνάψετε τα κουπόνια σας στη λίστα πριν πάτε στο κατάστημα!

Μόλις γυρίσετε στο σπίτι από το κατάστημα, τοποθετήστε σωστά τα τρόφιμα στα ντουλάπια, στο ψυγείο, την αποθήκη. Σε κάθε ένα από αυτά έχετε την ειδική θέση, ανά κατηγορία τροφίμου, ώστε η έλλειψη κάποιου τροφίμου να διαφανεί (λόγω της απουσίας του από το ανάλογο ράφι), αλλά και να επιτευχθεί εξοικονόμηση χρόνου.

Tips για εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου:
* Χρησιμοποιείτε αεροστεγή σκεύη (πχ σακκούλες), για τις σαλάτες και τα νερόβραστα όσπρια και λαχανικά. Διατηρούνται μια χαρά, χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών είναι η αλήθεια, αλλά από το να μην τα τρώτε καθόλου είναι καλύτερο να τα τρώτε και έτσι.

* Προτιμάτε σαλάτες ή ωμά τα λαχανικά (εφόσον το πεπτικό σας σύστημα το επιτρέπει), εξοικονομήστε χρήματα με χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα (για το ψήσιμο-βράσιμο).

* Αν είστε ελεύθεροι κάποια μέρα, μπορείτε να φτιάξετε «μαγειρευτό» φαγητό («κοκκινιστό», λαδερά, όσπρια), το οποίο το διατηρείτε άνετα στο ψυγείο για ολίγες μέρες και απλά το ζεσταίνετε για να το καταναλώσετε τις απαιτητικές σε χρόνο ημέρες.

* Μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε μια ποικιλία από γρήγορες συνταγές, γεύματα με «αποφάγια», «απομεινάρια» μίας προηγούμενης ημέρας, μέσα σε μία δροσερή σαλάτα ή ένα δροσερό ριζότο.

* Μπορείτε τη σάλτσα του μαγειρευτού να τη χρησιμοποιήσετε την επόμενη ημέρα μαζί με μακαρόνια/ πουρέ / πατάτες βραστές

Μην πετάτε τίποτα προστατέψτε υγεία- περιβάλλον και «τσέπη»…