Αφιερώματα - Διαδρομές

Κάντε το σπίτι σας… heart friendly!

Κάντε το σπίτι σας… heart friendly!

Σε συνέχεια του αφιερώματός μας ας δούμε μικρές αλλαγές στο χώρο του σπιτιού μας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή μας υγεία

Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι μικρές αλλαγές σε κάθε χώρο του σπιτιού σας θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή σας υγεία; Μάθετε πώς μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας κάνοντας μικρές αλλαγές στο σπίτι και στον τρόπο ζωής σας, αυξάνοντας την κίνηση και βελτιώνοντας την ποιότητα της διατροφής σας. Ας τα βάλουμε όμως σε μια σειρά…

Ξεκινήστε… εφοδιάζοντας κατάλληλα το σπίτι σας!

Πόσες φορές δεν έχετε πει τη φράση «αν το βρω στο σπίτι, θα το φάω»; Αυτή η σκέψη φανερώνει τη σημασία της διαθεσιμότητας των τροφίμων που υπάρχουν στο σπίτι. Γι’ αυτό, οργανώστε τη λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας με βάση μια ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων όπως συστήνονται στη Μεσογειακή Πυραμίδα. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης πλούσια σε φυτοστερόλες όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, προϊόντα ολικής άλεσης, διάφορα φυτικά έλαια και εμπλουτισμένες μαλακές μαργαρίνες, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία στο καλάθι σας καθώς βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Τακτοποιήστε σωστά τα τρόφιμα στα ντουλάπια σας!

Η έκθεση σε τρόφιμα που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς οδηγεί και στην κατανάλωσή τους. Γι’ αυτό, φροντίστε τα τρόφιμα αυτά να βρίσκονται σε εμφανή σημεία. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα φρούτα σε μπολ πάνω στο τραπέζι, το ψωμί ολικής άλεσης στην ψωμιέρα να πάρει τη θέση του λευκού, αλλά και γενικά, όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης να είναι σε χαμηλά ράφια στην κουζίνα σας. Αντίθετα, η θέση των γλυκών και αλμυρών σνακ τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και αλάτι, καλό είναι να βρίσκονται σε ψηλά και κλειστά ντουλάπια ώστε να μην υπάρχει άμεση οπτική επαφή.

Εμπλέξτε όλη την οικογένεια στην προετοιμασία των γευμάτων!

Ζητήστε από τα παιδιά σας να γίνουν σεφ για 1 μέρα, και αφήστε κάθε μέλος της οικογένειας να αναλάβει ένα συγκεκριμένο γεύμα. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να «παίξουν» διαβάζοντας τις ετικέτες από τα τρόφιμα που χρησιμοποιείτε στη μαγειρική και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας να πλύνουν τα φρούτα ή να ανακατέψουν τη σαλάτα. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά εκπαιδεύονται σε ισορροπημένες συνήθειες και εσείς λειτουργείτε ως πρότυπο.

Σνακς θρεπτικά και φθηνά από… τα χεράκια σας!

Προετοιμάστε ισορροπημένα και γρήγορα σνακ με τα χεράκια σας, τα οποία θα μπορείτε να τα καταναλώσετε εντός και εκτός σπιτιού. Έτσι, ‘προφυλάσσετε’ τον εαυτό σας από τους πειρασμούς. Φροντίστε να κόψετε φρούτα και λαχανικά σε ατομικές μερίδες ώστε να τα πάρετε μαζί σας φεύγοντας για τη δουλειά ή το σχολείο, ωστόσο μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στην παρασκευή άλλων σνακ όπως:
 

  • 1 γιαούρτι 2% μαζί με κομμάτια φρούτων και 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουτ. γλυκού μαργαρίνη με ω-3, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και διάφορα λαχανικά όπως ντομάτα, μαρούλι κτλ.
Για γρήγορο κοκτέιλ θρεπτικών συστατικών… φτιάξτε σακουλάκια με ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα όπως για παράδειγμα σταφίδες.

Κάντε την άσκηση παιχνίδι!

Εκμεταλλευτείτε ενεργά το χρόνο που είστε όλη η οικογένεια στο σπίτι, ακόμα κι αν αυτός είναι περιορισμένος, για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας. Η παραμικρή κίνηση σας δραστηριοποιεί και μειώνει το χρόνο που περνάτε μπροστά στην οθόνη. Βάλτε δυνατά τη μουσική και μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Κάντε τα πρωινά σας διασκεδαστικά παίζοντας μαξιλαροπόλεμο ή οργανώστε αγώνες δρόμου τοποθετώντας ο καθένας τα τρόφιμα του πρωινού στο τραπέζι. Ο πιο γρήγορος κερδίζει!