Ισορροπημένη διατροφή, Υγεία, διατροφή & lifestyle

Χορτοφαγία, πρωτεϊνη και ανάπτυξη

Nutrimed Blog

Οι πρωτεϊνες παίζουν πολλαπλό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό και χρησιμοποιούνται σε πλήθος λειτουργιών.

Η σημασία της πρωτεΐνης για τον οργανισμό: Οι πρωτεΐνες παίζουν πολλαπλό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό και χρησιμοποιούνται σε πλήθος λειτουργιών. Σημαντικότερες από αυτές είναι η δημιουργία νέου ιστού και η αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων ιστών από φθορές.

Ο σχεδιασμός του διαιτολογίου θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε κατά το δυνατό να υποκαταστήσουμε την απαραίτητα για την ανάπτυξη πρωτεΐνη όχι μόνο όσον αφορά την ποσότητα, αλλά κυρίως την ποιότητα.

Ποιες τροφές, εκτός των ζωϊκών, μας τροφοδοτούν με πρωτεΐνη;

Η μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών και των παραγωγών τους οπωσδήποτε μειώνει την δυνατότητα του οργανισμού να λάβει την απαραίτητη γι΄ αυτόν πρωτεΐνη. Ωστόσο, υπάρχουν πηγές πρωτεΐνης και μπορούν εν μέρει να καλύψουν τις ανάγκες μας. Συγκεκριμένα, τα καλαμαράκια, το χταπόδι, οι γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά μας παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας η οποία μάλιστα πέπτεται πιο εύκολα από εκείνη του κρέατος. Εκτός αυτών, υπάρχουν και ορισμένες φυτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Τέτοιες είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και φιστίκια, καρύδια), τα όσπρια, η σόγια, το ρύζι, το καλαμπόκι και το σουσάμι (ταχίνι – χαλβάς). Το μειονέκτημα των φυτικών τροφών είναι η σχετικά χαμηλή βιολογική αξία της πρωτεΐνης σε σύγκριση με εκείνη του κρέατος.

Πολλά από τα υπολειπόμενα στα όσπρια αμινοξέα βρίσκονται στα δημητριακά (ρύζι, μακαρόνια, πατάτα κα). Ο συνδυασμός λοιπόν των οσπρίων με τα δημητριακά (πχ φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι) φαίνεται να αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση του κρέατος.

Καλές πηγές: Όσπρια, Θαλασσινά, ξηροί καρποί, σόγια

Συνδυάστε:
• Όσπρια + δημητριακά (πχ ρεβίθια + πιλάφι, φακές + πλιγούρι)
• Όσπρια + ταχίνι (χαλβά μετά τα φασόλια, χούμους)