Υγεία, διατροφή & lifestyle

Ο στιγμιαίος καφές δεν πειράζει το στομάχι! Ένας μύθος καταρρίπτεται!

Ο στιγμιαίος καφές δεν πειράζει το στομάχι! Ένας μύθος καταρρίπτεται!

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Το 2020 φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και ήταν αναμφισβήτητα μια χρονιά που απαιτούσε από όλους μας να έχουμε «γερό στομάχι». Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως το στομάχι μας –και το γαστρεντερικό μας σύστημα εν γένει- αποτελεί συνήθως το “εύκολο θύμα” του οργανισμού μας. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να εμφανίζουν προβλήματα στο στομάχι όπως πόνους, δυσπεψία, καούρες.

Πού οφείλεται αυτό;

Οι πιθανοί παράγοντες είναι πολλοί και οι περισσότεροι από αυτούς σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής:
• αυξημένο stress
• αραιά και μεγάλα (βαριά και δύσπεπτα) γεύματα
• αυξημένη πρόσληψη λιπαρών
• αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

Μπορεί στην παραπάνω λίστα να ψάχνατε να βρείτε την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ- είναι εξάλλου ένα ρόφημα που έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές για την επίδρασή του στο στομάχι και ειδικότερα η κρύα του εκδοχή (frappé). Τα ερευνητικά δεδομένα, ωστόσο, ήρθαν για να καταρρίψουν αυτόν τον διατροφικό μύθο! Και μάλιστα μιλάμε για δεδομένα από μια μελέτη που διεξήχθη στη χωρα μας και πιο συγκεκριμένα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης κατανάλωσαν με τυχαία σειρά 4 ροφήματα καφέ (ζεστός και κρύος στιγμιαίος καφές, κρύος espresso, ζεστός καφές φίλτρου), τα οποία είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη (160 mg).

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σε υγιή άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ και δεν έχουν ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ- είτε στη ζεστή είτε στην κρύα εκδοχή του (frappé)- δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Όσο γι’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο στιγμιαίος καφές είναι ο πιο βαρύς καφές (περιέχει, δηλαδή, την περισσότερη καφεΐνη), την απάντηση μας τη δίνει ο παρακάτω πίνακας:

Όπως βλέπουμε, λοιπόν, ο στιγμιαίος καφές δεν μπορεί να θεωρηθεί ο πιο βαρύς ανάμεσα σε όλα τα είδη. Από μια κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ ή από ένα δροσερό ποτήρι frappé προσλαμβάνουμε κατά μέσο όρο 65-100 mg καφεΐνης, ποσότητα σαφώς μικρότερη ποσότητα από αυτή που περιέχεται π.χ. σε φλιτζάνι γαλλικού καφέ (115-175mg).

Καλά νέα, λοιπόν, για όλους εμάς τους λάτρεις του στιγμιαίου καφέ, αφού μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα που μας γεμίζει ενέργεια και μας χαρίζει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες! Όσο για το στομάχι μας, ένας καλός τρόπος να το προστατεύσουμε είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε λιγότερο άγχος, να τρώμε ισορροπημένα και να ασκούμαστε συστηματικά.

Αν πάλι αναρωτιέστε ποιο είναι το μυστικό για τον τέλειο frappé, δεν είναι άλλο από τη σωστή συνταγή! Βρείτε την ΕΔΩ !

Καλή σας απόλαυση!

ΠΗΓΗ :
Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.