Υγεία, διατροφή & lifestyle

Έμεινες έγκυος; Βγες για καφέ άνετα!

Έμεινες έγκυος; Βγες για καφέ άνετα!

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Εάν είσαι έγκυος, υπάρχουν τόσα πολλά που σε συμβουλεύουν να μην κάνεις. Δεν μπορείς να φας μπλε τυρί, να πιείς περισσότερο από μια γουλιά αλκοόλ ή να απολαύσεις τα αγαπημένα σου θαλασσινά. Ένα από τα πράγματα που οι γυναίκες ισχυρίζονται ότι τους λείπει περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι και ο καφές. Η πλειοψηφία των εγκύων αντιμετωπίζουν το ίδιο δίλημμα: να πιούν καφέ ή όχι;

Είναι ανάγκη να αποφύγεις τελείως τον καφέ;

Στην πραγματικότητα, δε χρειάζεται να πεις όχι στον καφέ, αρκεί να τον καταναλώνεις με μέτρο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης σε ποσότητα που δεν ξεπερνά τα 200 mg θεωρείται ασφαλής τόσο για τη μέλλουσα μαμά όσο και για την υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να μην αποχωριστείς το αγαπημένο σου ρόφημα, χρειάζεται να κάνεις έξυπνες και ασφαλείς επιλογές.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα διάφορα είδη καφέ έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανά μερίδα. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου (γαλλικού καφέ) μπορεί να περιέχει έως και 175 mg καφεΐνης, επομένως η ποσότητα που μπορείς να καταναλώσεις είναι περιορισμένη. Αντίστοιχα, για το στιγμιαίο καφέ (ζεστό ή κρύο),ο οποίος είναι πιο ελαφρύς, τα 200mg καφεΐνης μεταφράζονται σε 2-3 κούπες / ποτήρια.

Δεν πρέπει να ξεχνάς πως η καφεΐνη, εκτός από τον καφέ, αποτελεί συστατικό και άλλων τροφίμων (π.χ. σοκολάτα) και ροφημάτων (π.χ. αναψυκτικά τύπου cola). Για να εξασφαλίσεις την ασφαλή πρόσληψη καφεΐνης από το σύνολο της διατροφής σου, θα μπορούσες να επιλέξεις να καταναλώνεις ελληνικό καφέ, καθώς ένα φλιτζάνι προσφέρει περίπου 40 mg καφεΐνης. Επιπλέον, στην αγορά είναι πλέον διαθέσιμα ροφήματα που δεν περιέχουν καφεΐνη, τα οποία αποτελούν επίσης καλές επιλογές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι (50mL) ντεκαφεϊνέ ελληνικού καφέ αποδίδει μόλις 0-1 mg καφεΐνης, ενώ η περιεκτικότητα καφεΐνης σε 1 κούπα/ποτήρι (200mL) ντεκαφεϊνέ στιγμιαίου καφέ είναι περίπου 2-3 mg. Αξίζει να αναφερθεί πως ο ντεκαφεΐνέ καφές διατηρεί σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά του κανονικού καφέ, ειδικότερα όταν η αποκαφεϊνοποίηση γίνεται με φυσική μέθοδο, όπως η χρήση ζεστού νερού.

Κλείνοντας, στην ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής σου μπορείς να διατηρήσεις τη συνήθεια του καθιερωμένου σου καφέ, αρκεί να προσέξεις την ποσότητα και το είδος του καφέ που καταναλώνεις.

Πηγή

EFSA, Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal 2015;13(5):4102 [120 pp.]. Available online: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4102 

Ιωάννα Παπαδοπούλου, MSc