Υγεία, διατροφή & lifestyle

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζεις για τη γλυκιά γεύση

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζεις  για τη γλυκιά γεύση

Όλοι μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, απολαμβάνουμε τη γλυκιά γεύση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που την «ενοχοποιούμε» και αισθανόμαστε τύψεις γι αυτή, καθώς συνήθως τη συσχετίζουμε στο μυαλό μας με πολλές θερμίδες και τη θεωρούμε αιτία για την οποία αυξάνεται το βάρος μας.

Όλο και περισσότερα νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται στο φως για να μας δώσουν απαντήσεις και να βάλουν την γλυκιά γεύση στην θέση που της αξίζει στην ζωή μας…Να τι μας λένε επί του θέματος διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου της υγείας που έδωσαν το παρόν στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Διαιτολογίας στη Γρανάδα την περασμένη εβδομάδα.

Είναι στη φύση μας!
Είναι γνωστό ότι η προτίμηση του ανθρώπου στη γλυκιά γεύση θεωρείται μια απαραίτητη προσαρμογή που εξασφαλίζει την επιβίωσή του καθώς φαίνεται ότι κατευθύνει τα νεογέννητα θηλαστικά στο να επιλέξουν ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα. Γι’ αυτό άλλωστε και βασικές τροφές της καθημερινής μας διατροφής όπως τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά έχουν από την φύση τους γλυκιά γεύση.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Καθηγητή de Graaf από το Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας, πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνει ότι «ακόμη και αν η επιθυμία μας για τη γλυκιά γεύση μειώνεται από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, η γενικότερη προτίμησή μας σε αυτή είναι έμφυτη»! Επομένως, η σχέση μας με την γλυκιά γεύση είναι «σχέση ζωής» … το πώς θα την ικανοποιήσουμε όμως, είναι επιλογή μας!

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Εργαλείο για τη Δημόσια Υγεία;
Ο τρόπος που ικανοποιούμε την γλυκιά γεύση από την Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα εξελίσσεται και αλλάζει, με την ζάχαρη να έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο από το 18ο αιώνα κι έπειτα, σύμφωνα με τον καθηγητή Δρ Logue από το Πανεπιστήμιο Ulster του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρόλα αυτά, η υπερκατανάλωση της ζάχαρης, ειδικά όταν συνδυάζεται με έλλειψη ισορροπημένης διατροφής και με ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα, συχνά σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και τη σύγχρονη νόσο της παχυσαρκίας.

«Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματική στρατηγική για τη δημόσια υγεία στην προσπάθεια μείωσης της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης»
, υποστηρίζει ο Δρ Logue, αναφερόμενος στο γεγονός ότι βάσει των νέων κατευθυντήριων οδηγιών, η πρόσληψη σακχάρων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Μάλιστα, θεωρεί ότι η ιδιότητα των γλυκαντικών να προσδίδουν τη χαρακτηριστική «νοστιμάδα» στα τρόφιμα, καθώς και το γεγονός ότι έχουν μελετηθεί ενδελεχώς τόσο για την ασφάλεια όσο και για τα οφέλη τους, τα καθιστά πολύτιμα εργαλεία για τη δημόσια υγεία και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Μύθος ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ανοίγουν την όρεξη;
Παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων τριών δεκαετιών, η Καθηγήτρια Raben από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ανέτρεψε ορισμένες θεωρίες της δεκαετίας του ’80 που ισχυρίζονταν ότι με τη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών αυξάνεται η όρεξη και η πρόσληψη τροφής και υποστήριξε ότι «τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν διεγείρουν την όρεξη και δεν αυξάνουν το σωματικό βάρος, ενώ η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη στη διατροφή».

Τα νέα λοιπόν είναι μόνο ευχάριστα από το χώρο της υγείας, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους διαιτολόγους που διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διατροφική εκπαίδευση των ατόμων που επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Τελικά, η γλυκιά γεύση ήταν και είναι μέρος της ζωής μας από την στιγμή της ύπαρξής μας. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για τον καθένα μας είναι πώς μαθαίνουμε να την ικανοποιούμε με ισορροπία χρησιμοποιώντας ποικιλία τροφίμων της διατροφής μας όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά αλλά και όλα τα χρήσιμα εργαλεία που είναι πλέον διαθέσιμα στην καθημερινότητά μας, όπως τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά!


Επιστημονική Ομάδα Nutrimed