Υγεία, διατροφή & lifestyle

4 λόγοι για να μην αποχωριστείτε ποτέ το πρωινό σας καφεδάκι

4 λόγοι για να μην αποχωριστείτε ποτέ το πρωινό σας καφεδάκι

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Για πολλούς από εμάς, η μέρα δεν έχει καν ξεκινήσει πριν πιούμε τον πρωινό μας καφέ. Παρότι στην εποχή μας έχουν κάνει την είσοδό τους στην καθημερινή μας ζωή πολλά είδη καφέ, φαίνεται πως ο παραδοσιακός, ελληνικός καφές εξακολουθεί να κατέχει την κυρίαρχη θέση στις καρδιές μας. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται να μας αποδείξουν πως ο καφές δεν αποτελεί απλά μια αγαπημένη συνήθεια, αλλά μπορεί και να συμβάλλει σημαντικά στην υγεία μας, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από σοβαρές παθήσεις, όπως:
Καρδιαγγειακά:
Η καρδιαγγειακή νόσος είναι ένας συλλογικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις παθήσεις που αφορούν την καρδιά και την κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάθε μια από αυτές τις παθήσεις μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη κ.ά. Μεγάλος όγκος επιδημιολογικών μελετών έχουν συσχετίσει τη μέτρια κατανάλωση καφέ με τη μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο, που πιθανόν να οφείλεται στο υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του καφέ. Οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν στον προστατευτικό ρόλο της κατανάλωσης καφέ στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, ενώ στη βιβλιογραφία υπάρχουν και αρκετές μελέτες που δείχνουν πως ο καφές πιθανόν να συμβάλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Καρκίνος:
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, τα πολυάριθμα ευρήματα που προέκυψαν από πολυετείς μελέτες ήρθαν να αντιστρέψουν τις πεποιθήσεις πολλών επιστημόνων υγείας γύρω από τη σχέση του καφέ με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μάλιστα, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) με επίσημη ανακοίνωσή του το 2016 ανακάλεσε την παλαιότερη θέση του, σύμφωνα με την οποία ο καφές ήταν πιθανώς καρκινογόνος. Ειδικότερα, το IARC κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Αντιθέτως, πρόσφατες έρευνες προτείνουν πως, στην πραγματικότητα, ο καφές μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως για παράδειγμα του ήπατος και του ενδομητρίου.

Νευροεκφυλιστικές παθήσεις: Σύμφωνα με σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες, η μέτρια κατανάλωση καφέ πιθανόν να έχει επίδραση στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που σχετίζεται με την ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί πως τα άτομα που καταναλώνουν καφέ συστηματικά έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Επιπλέον, έχει προταθεί μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τον κίνδυνο του Parkinson, με την καφεΐνη να έχει ένα πιθανό προστατευτικό ρόλο ενάντια στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της νόσου.

Κατάθλιψη: Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και στη μακροχρόνια σχέση της κατανάλωσης καφέ με τη διάθεση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήχθη σε δείγμα 50.000 γυναικών (με μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη), η μέτρια κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Στην ίδια μελέτη, η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ καφέ δε φάνηκε να έχει παρόμοια επίδραση, έτσι προτείνεται πως πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχέση του καφέ με την κατάθλιψη έχει πιθανώς η καφεΐνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ως μέτρια κατανάλωση καφέ ορίζεται η κατανάλωση έως και 400mg καφεΐνης, που μπορεί να μεταφραστεί σε περίπου 5 φλιτζάνια διπλού ελληνικού καφέ την ημέρα.

Όπως είδαμε, ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα νομίζαμε… Απολαύστε, λοιπόν, το αγαπημένο σας ρόφημα και αποκτήστε ένα πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία και την ευεξία σας!

Ιωάννα Παπαδοπούλου, MSc