Υγεία, διατροφή & lifestyle

4 ερωτήσεις για την διατροφή στην εγκυμοσύνη

4 ερωτήσεις για την διατροφή στην εγκυμοσύνη

Γράφει η Φωτεινή Κοκκίνου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Είστε μέλλουσα μητέρα και ανάμεσα στις οδηγίες που ακούτε και λαμβάνετε καθημερινά, έχετε αρχίσει να ανησυχείτε για το πώς μπορεί να επηρεάσουν εσάς ή το μωρό σας ορισμένα τρόφιμα και συστατικά; Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τις πιο συνηθισμένες σχετικές απορίες, σύμφωνα με τις συστάσεις και όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα!

Δώστε προσοχή! Επειδή κάθε γυναίκα και συνεπώς, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και μοναδική, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς αυτός είναι ο αρμόδιος που θα σας καθοδηγήσει καταλλήλως, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι προσλαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τόσο για εσάς όσο και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

1. Μπορώ να καταναλώνω καφέ;

Ο καφές και γενικότερα η κατανάλωση καφεΐνης πράγματι περιορίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αποκλείεται/ διακόπτεται όμως! Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 2 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ και σε 3-4 φλιτζάνια ελληνικού καφέ την ημέρα. Καφεΐνη περιέχεται εκτός από τον καφέ και σε άλλα ροφήματα και τρόφιμα όπως το τσάι, το κακάο, τα αναψυκτικά τύπου cola και οι σοκολάτες. Πιο συγκεκριμένα, για να αντιληφθείτε τι πρακτικά σημαίνουν τα 200mg καφεΐνης/ ημέρα αρκεί να υπολογίσετε ότι ένα ποτήρι (240ml) καφέ περιέχει 65-140mg καφεΐνης (ανάλογα με το είδος και τον τρόπο παρασκευής του), ένα ποτήρι (250ml) τσάι 40-50mg, ένα ποτήρι (250ml) αναψυκτικού τύπου cola 25-30mg καφεΐνης, και μία πλάκα σοκολάτα υγείας 100g περίπου 40mg. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγχετε τις ετικέτες της συσκευασίας του εκάστοτε προϊόντος καθώς και να αναζητάτε και αντίστοιχα τρόφιμα και ροφήματα με την ένδειξη «χωρίς καφεΐνη», προκειμένου να μην ξεπερνάτε το συνιστώμενο όριο.

2. Παρατηρώ ότι γενικότερα πρήζομαι, πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολλές (π.χ. παραγωγή του αμνιακού υγρού), με αποτέλεσμα, την αύξηση του όγκου των υγρών στο σώμα σας και επομένως την αύξηση των αναγκών σας σε υγρά. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), 2,3L υγρών ημερησίως θεωρείται επαρκής ποσότητα για τις εγκύους, ενώ η ποσότητα αυτή μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές πηγές και κυρίως από το πόσιμο νερό (βρύσης και εμφιαλωμένο) και τα ροφήματα (80%) αλλά και από τα υγρά που περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε (20%), λαμβάνοντας υπόψη το θερμιδικό περιεχόμενο αυτών των τροφίμων και ποτών.

3. Τελικά θα πρέπει να αποφεύγω την σαλάτα όταν τρώω έξω;

Το καλό πλύσιμο των λαχανικών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ανεπαρκώς πλυμένα λαχανικά μπορεί να μεταφέρουν το μικρόβιο της τοξοπλάσμωσης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο. Προτιμήστε βραστές σαλάτες ή ψητά λαχανικά στο εστιατόριο και την ταβέρνα και απολαύστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (που σας είναι απαραίτητα για την πρόσληψη φυλλικού οξέος) στο σπίτι, όπου έχετε εσείς τον πλήρη έλεγχο για τη διατήρηση της κατάλληλης υγιεινής.

4. Μπορώ να χρησιμοποιώ τα γλυκαντικά;

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (π.χ. ασπαρτάμη, γλυκαντικό από το φυτό στέβια κ.ά.) παρέχουν γλυκιά γεύση με πρακτικά μηδενικές θερμίδες και συνεπώς, όταν χρησιμοποιούνται προς αντικατάσταση των σακχάρων σε μια σειρά τροφίμων, ροφημάτων και σκευασμάτων όπως π.χ. συμπληρώματα διατροφής που καταναλώνουμε καθημερινά, μειώνουν το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι σημαντικό για κάθε ομαλή εγκυμοσύνη η αύξηση του βάρους να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του γυναικολόγου και δεδομένου ότι αρμόδιοι φορείς υγείας (EFSA, 2011; EFSA 2013) επιβεβαιώνουν ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι ασφαλή προς κατανάλωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκαντικά ή τρόφιμα και ροφήματα που τα περιέχουν, με μέτρο, φροντίζοντας δηλαδή να τα καταναλώνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Περισσότερα άρθρα για τα βασικότερα διατροφικά θέματα αναφορικά με την εγκυμοσύνη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγές:
1. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες. Διαθέσιμο στο: http://www.diatrofikoiodigoi.gr/files/html/women/women.html

2. Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal 2015;13(5):4102 [120 pp.]. Available online: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4102

3. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA ). Scientific Opinion on Dietary reference values for water. EFSA Journal 2010;8(3):1459. Available online: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1459.htm

4. Statement of EFSA on the scientific evaluation of two studies related to the safety of artificial sweeteners. EFSA Journal2011;9(2):2089 [16 pp.].

5. Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E951) as a food additive. EFSA Journal 2013;11(12):3496 [263 pp.].