VIDEO

“Τρώμε” φυτοφάρμακα;

Nutrimed Blog

Ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου μέσα από την εκπομπή “Έξι Δέκα” μιλά για το πόσο επιβαρυμένα είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε με φυτοφάρμακα…

Ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής της nutrimed, καλεσμένος στην εκπομπή "Έξι Δέκα" στη ΝΕΡΙΤ μιλά για το πόσο επιβαρυμένα είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε με φυτοφάρμακα, τι πρέπει να κάνουμε για να απαλλαγούμε απο αυτά αλλά και ποιες πληθυσμιακές ομάδες πρέπει να προσέχουν περισσοτερο…

Δείτε το σχετικό απόσπασμα…

 

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το παρακάτω.

Τα φυτοφάρμακα, ειναι φυτοπροστατευτικές ουσίες (κυρίως ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα ) που χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία του τρόφιμου απο την ανεπιθύμητη δράση παθογόνων οργανισμών.

Η χρήση φυτοφαρμάκων θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να ικανοποιεί 3 βασικους κανόνες:
1. Να ειναι εγκεκριμένα
2. Να χρησιμοποιούνται στη σωστή/αποδεκτή ποσότητα και
3. Να χρησιμοποιούνται στο σωστό χρόνο (πχ. το τελευταίο ραντισμα να γίνεται 10 μέρες πριν την τελική συγκομιδή).

Αν κατι απο αυτά καταστρατηγείται τότε το τρόφιμο που φτάνει στον τελικό καταναλωτή ειναι επιβαρυμένο με ανεπιθύμητη δόση φυτοπροστατευτικών χημικών ουσιών.

Τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και ο ΕΦΕΤ διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφαλείας (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και οι ποινές για τους παραβάτες παραγωγούς ειναι μεγάλες. Ωστόσο, οπως κάθε παραβατική συμπεριφορά στην κοινωνία μας έχει τους ακολούθους της, ετσι και στο χώρο της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγικής διαδικασίας κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την "ανοησία" παραγωγών που για να σώσουν λίγους καρπούς θέτουν τόσο τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο, όσο και την επιχείρησή τους σε αυξημένη πιθανότητα επιβολής αυστηρών προστίμων.

Το πλύσιμο σε άφθονο, τρεχούμενο, μη στάσιμο νερό, ειναι η σύσταση προς όλους τους καταναλωτές, ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα παρουσίας φυτοφαρμάκων στο τρόφιμο. Θα μπορούσαμε και να το ξεφλουδιζαμε, αλλα να γνωρίζουμε οτι ετσι χάνουμε πλήθος θρεπτικών συστατικών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις φυτικές ίνες.

Τα παιδια και οι έγκυες, ειναι οι πληθυσμιακές ομάδες που θα πρέπει τους παραπάνω κανόνες υγείας να τους τηρούν ευλαβικά. Τα παιδιά δεν έχουν ακόμα πλήρως ανεπτυγμένο αποικοδομητικό σύστημα μεταβολισμού κι αποβολής ξένων προς τον οργανισμό χημικών ουσιών, ενώ στις έγκυες οτιδήποτε κυκλοφορεί στο αίμα, έχει αυξημένες πιθανοτητες να διαπεράσει τον πλακούντα και να βρεθεί στο έμβρυο.

Τέλος, τα βιολογικά προϊόντα θα μπορούσαν να ειναι η λύση, καθώς εκτός του ότι πληρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τη συνθήκη ασφαλείας από ότι τα συμβατικά, φαινεται να υπερτερούν και σε κάποια αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Κάθε τρόφιμο πρέπει να αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας για την εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών, που σημαίνει δημιουργία κυρίως αντιοξειδωτικών ουσιών, κάτι που το συμβατικό τρόφιμο δεν χρειάζεται να κάνει καθώς αυτό το κάνουν οι πρόσθετες φυτοπροστατευτικές χημικές ουσίες αντί αυτού. Ωστόσο τα βιολογικά προϊόντα ειναι κατά 30τοις εκατό ακριβότερα απο τα συμβατικά, κατι που καθιστά την κατανάλωσή τους μη εφικτή απο μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αν αναλογιστούμε οτι η μείωση πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, που μπορεί εν μέρει να οφείλεται και στο κόστος, σχετίζεται με μειωμένη πρόληψη κατα του καρκίνου, ίσως τελικά τα βιολογικά προϊόντα να μην είναι η λύση που η κοινωνία μας αναζητά.