Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πωλούν τα κυλικεία των σχολείων
Η σχολική χρονιά ξεκινάει και ο ΕΦΕΤ βάζει στο μικροσκόπιο τα σχολικά κυλικεία.
Επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι μόνο:
– Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
– Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
– Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
– Μουστοκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
– Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
– Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.
– Γιαούρτι «παντός τύπου».
– Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία).
– Ξηρά φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
– Γάλα με λίγα λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).
– Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).
– Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
– Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
– Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).
Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στον παραπάνω κατάλογο προστίθενται:
– Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
– Μέλι, σε ατομική συσκευασία.
– Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
– Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).
Ο ΕΦΕΤ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (www.efet.gr, στη θεματική ενότητα Διατροφή- Ασφάλεια Τροφίμων στα σχολεία) ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα υγιεινής διατροφής και ασφάλειας των τροφίμων που διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία.
Πηγή: www.newsit.gr