Τα νέα της αγοράς

Οι γλυκαντικές ύλες χαμηλών θερμίδων είναι ασφαλείς

Οι γλυκαντικές ύλες χαμηλών θερμίδων είναι ασφαλείς

Η επιστημονική κοινότητα προσυπογράφει…

Η επιστημονική κοινότητα προσυπογράφει:
Οι γλυκαντικές ύλες χαμηλών θερμίδων είναι ασφαλείς 
 
Η γλυκιά γεύση αποτελεί κομμάτι της απολαυστικής πλευράς της διατροφής μας. Η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών σε τρόφιμα και ποτά έχει δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και σε αυτούς που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους, να απολαμβάνουν την αγαπημένη τους γλυκιά γεύση, χωρίς τις θερμίδες της ζάχαρης.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που επιλέγουν τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στα τρόφιμα και ροφήματά τους μπορούν να είναι απολύτως βέβαιοι και για την ασφάλειά τους, με δεδομένο ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και, κατ΄ επέκταση, οι αρμόδιες εθνικές και διεθνείς αρχές για την ασφάλεια τροφίμων, έχουν διεξάγει εκτενείς επιστημονικές έρευνες και αξιολογήσεις, οι οποίες υποστηρίζουν την ασφάλεια των εγκεκριμένων ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών.

Την άποψη αυτή προσυπογράφει και η επιστημονική κοινότητα της Ιταλίας, όπως επισημάνθηκε στην επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 11 Ιανουαρίου του 2012 με θέμα «Γλυκαντικές Ύλες χωρίς θερμίδες – Έμφαση στην ασφαλή χρήση τους». Οι πρωταγωνιστές του συνεδρίου που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας της γειτονικής μας χώρας, είναι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, υγείας και διατροφής από την Ιταλία και την Ευρώπη, όπως ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος Διατροφής της Ιταλίας, Andrea Poli και ο Giuseppe Fatati, Πρόεδρος του Fondazione ADI, του Ιταλικού Συλλόγου Διαιτολογίας και Κλινικής Διατροφής. Όλοι οι ειδικοί που παρευρέθησαν κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες οι γλυκαντικές ύλες με μειωμένες ή μηδενικές θερμίδες που διατίθενται στην αγορά είναι ασφαλείς προς κατανάλωση και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Το συμπέρασμα αυτό ήρθε να επιστεγάσει την πιο πρόσφατη θέση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)1 στις αρχές του 2011, σχετικά με την ασφάλεια των γλυκαντικών υλών με λίγες ή μηδενικές θερμίδες που έχουν εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα και ποτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση2.

Αναλυτικότερα….

Ο Andrea Poli, Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος Διατροφής της Ιταλίας (Nutrition Foundation of Italy/NFI), αναφερόμενος στις αντιφατικές πληροφορίες που δημοσιεύονται συχνά τα τελευταία χρόνια και έχουν ως στόχο την ασπαρτάμη, δήλωσε ότι «Στο σημερινό συνέδριο, το οποίο εξέτασε τις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority), κορυφαίοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πια περιθώριο αμφιβολίας για την ασφάλεια ειδικότερα της ασπαρτάμης και γενικότερα των γλυκαντικών υλών, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί εξονυχιστικά και εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές».

Ο Giuseppe Fatati, Πρόεδρος του Fondazione ADI, του Ιταλικού Συλλόγου Διαιτολόγιας και Κλινικής Διατροφής, υπογράμμισε ότι «το παρόν συμπέρασμα ενισχύει ένα μήνυμα το οποίο είναι ήδη εδραιωμένο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα: την ασφάλεια των γλυκαντικών υλών με μειωμένες και μηδενικές θερμίδες» και επισήμανε: «Ο τελικός μας στόχος είναι να καθησυχάσουμε όσους καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν γλυκαντικές ύλες και να επιβεβαιώσουμε ότι, εφόσον καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της πρόσληψης θερμίδων – κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι οι άνθρωποι υιοθετούν ολοένα και περισσότερο ένα καθιστικό τρόπο ζωής».

Ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες στο χώρο της επιδημιολογικής έρευνας της ασφάλειας των γλυκαντικών υλών, ο Carlo La Vecchia , Επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Φαρμακολογικής Έρευνας Mario Negri και στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, προσέθεσε: «Οι επιδημιολογικές μελέτες που έχουμε διεξάγει τόσο εμείς, όσο και το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο της Αμερικής (US National Cancer Institute), έχουν βρει ότι οι γλυκαντικές ύλες με μειωμένες και μηδενικές θερμίδες, και ειδικά τα δυο γλυκαντικά τα οποία και έχουν αποτελέσει και βασικό σημείο αντιπαράθεσης, η σακχαρίνη και η ασπαρτάμη, δεν ενέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Κανένας από τους ‘συναγερμούς’ που έχουν σημανθεί τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχει επιβεβαιωθεί από σχετικά αποτελέσματα».

Αλλά και εξειδικευμένοι ομιλητές στο χώρο της ασφάλειας τροφίμων, όπως ο John Christian Larsen, Επικεφαλής Σύμβουλος στην Τοξικολογία και την Αξιολόγηση Κινδύνου του Εθνικού Ινστιτούτου Διατροφής, του Πολυτεχνείου της Δανίας επισήμανε: «Οι αρχές που εξετάζουν και αξιολογούν την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών ακολουθούν αυστηρές μεθόδους, οι οποίες είναι ευρέως αποδεκτές σε όλο τον κόσμο. Ευκαιρίες συζήτησης και επικοινωνίας, όπως το σημερινό συνέδριο είναι σημαντικές, καθώς αποσκοπούν στο να αποσαφηνίσουν πολλούς ‘λανθασμένους συναγερμούς’ για την ασφάλεια των γλυκαντικών υλών που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν».

Αντίστοιχα, η Πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας, Marina Marinovich αναφερόμενη στα «εκφοβιστικά» μηνύματα που περνούν κατά καιρούς στους καταναλωτές υπενθυμίζει πως «Όλα τα πρόσθετα των τροφίμων υπόκεινται σε εκτενείς και σε βάθος ελέγχους προτού εγκριθούν, και οι γλυκαντικές ύλες δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι έρευνες που αμφισβητούν την ασφάλεια των ουσιών αυτών έχουν, εν γένει, βασιστεί σε παραμέτρους που δεν συνάδουν με τις ευρέως αποδεκτές μεθόδους, και, ως εκ τούτου, πρέπει να εκτιμώνται ως επιστημονικά μη αποδεκτές».

Η ενέργεια του Ιταλικού Υπουργείου Υγείας και η τοποθέτηση της επιστημονικής κοινότητας έρχεται να επιστεγάσει ένα παγκοσμίως εδραιωμένο μήνυμα: την ασφάλεια στη χρήση των γλυκαντικών υλών χαμηλής και μηδενικής θερμιδικής αξίας στην καθημερινότητά μας, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά το τοπίο της ασφάλειας των τροφίμων. Πληροφορίες για την ασφάλεια των γλυκαντικών υλών μπορείτε να αναζητήσετε από αρμόδιους ελληνικούς φορείς, όπως στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ για την ασπαρτάμη.
 


1Ανακοίνωση της EFSA για την επιστημονική αξιολόγηση δυο ερευνών που σχετίζονται με την ασφάλεια των γλυκαντικών υλών-EFSA Journal 2011;9(2):2089 [16 pp.]

2Το Μάιο του 2011 η EFSA αποδέχτηκε αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επαναξιολόγηση της ασπαρτάμης το 2012 έναντι του προγραμματισμένου 2020. Περισσότερες πληροφορίες για τη θέση της EFSA για την ασφάλεια της ασπαρτάμης μπορείτε να βρείτε εδώ.