Τα νέα της αγοράς

Λύστε το «γρίφο» των λειτουργικών τροφίμων

Nutrimed Blog

Ποια είναι τα λειτουργικά τρόφιμα και τι μας προσφέρουν;

Μαργαρίνες με φυτικές στερόλες και στανόλες, αυγά με ω-3 λιπαρά οξέα, χυμοί με σίδηρο και βιταμίνη C, γαλακτοκομικά με προβιοτικά, αποτελούν «καινούρια» τρόφιμα που κατακτούν όλο και περισσότερο χώρο στα ράφια των καταστημάτων. Τα τρόφιμα αυτά, γνωστά και ως «λειτουργικά τρόφιμα», θεωρούνται ένα από τους αναπτυσσόμενους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων. Σκοπός της δημιουργίας τροφίμων είναι να δημιουργηθούν τρόφιμα που να παρέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά προσφέροντας επιπλεόν οφέλη στην υγεία.

Η ιδέα των λειτουργικών τροφίμων πρωτοεμφανίστηκε στα χρόνια του Ιπποκράτη, όταν υποστήριξε πως «Η τροφή σου πρέπει να γίνει το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να γίνει η τροφή σου», αναφερόμενος σε φυσικά τρόφιμα.

Πράγματι, ένα από τα θέματα που απασχολεί τους καταναλωτές είναι αν τα τεχνητώς εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα μπορούν να έχουν τα ίδια οφέλη στην υγεία με αυτά που προσφέρουν τα φυσικά λειτουργικά. Οι συνθήκες αυτές γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκες, εφόσον δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να δίνει το σαφή ορισμό των εμπλουτισμένων και λειτουργικών τροφίμων.

Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα λειτουργικά τρόφιμα;

Λειτουργικά είναι τα τρόφιμα με ιδιαίτερες ιδιότητες και οφέλη για την υγεία, τα οποία έχουν αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες. Με άλλα λόγια, είναι τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά και όταν καταναλωθούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης καθημερινής διατροφής, μπορεί να ενισχύσουν την υγεία των καταναλωτών ή ακόμη να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων ασθενειών. Τέτοια τρόφιμα μπορεί να είναι και φυσικά τρόφιμα. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, όταν μιλάμε για λειτουργικά τρόφιμα αναφερόμαστε κυρίως σε τρόφιμα που έχουν δημιουργηθεί από τη βιομηχανία και μπορεί να ανήκουν σε μια από τις 3 κατηγορίες:

• Με επιπλέον ποσότητα: Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν τρόφιμα τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με επιπλέον ποσότητα κάποιου συστατικού που ήδη υπάρχει στο φυσικό τρόφιμο, όπως π.χ. το γάλα με αυξημένη περιεκτικότητα ασβεστίου ή ο χυμός με έξτρα βιταμίνη C.

• Με προσθήκη συστατικού: Εδώ, μιλάμε για τρόφιμα στα οποία έχει προστεθεί μία ωφέλιμη για τον οργανισμό ουσία, η οποία δεν περιέχεται κανονικά στο φυσικό τρόφιμο, όπως π.χ. αυγά εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα ή χυμός που περιέχει ασβέστιο ή σίδηρο.

• Χωρίς…: Η τρίτη κατηγορία, αφορά τρόφιμα από τα οποία έχει αφαιρεθεί μέρος ή ολόκληρη η ποσότητα κάποιου συστατικού που θεωρείται επιζήμιο για τον οργανισμό, όπως η αφαίρεση ποσότητας λίπους από ένα τυρί.