Τα νέα της αγοράς

Ισοδύναμη η δράση των φυτικών στερολών και στανολών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ισοδύναμη η δράση των φυτικών στερολών και στανολών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τους λανθασμένους ισχυρισμούς ότι οι φυτικές στανόλες είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης σε σχέση με της φυτικές στερόλες διέψευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τους λανθασμένους ισχυρισμούς ότι οι φυτικές στανόλες είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης σε σχέση με της φυτικές στερόλες διέψευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Φεβρουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Standing Committee of Food Chain and Animal (SCFCA), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την οποία αποφασίστηκε ότι: «Οι φυτικές στερόλες που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της εταιρείας Unilever (pro.activ ) και οι φυτικές στανόλες που χρησιμοποιεί η εταιρεία Raisio (Benecol) είναι εξίσου αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί σύντομα, βρίσκεται σε συμφωνία με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, 2012), ότι η ημερήσια πρόσληψη από 2,6 έως 3,4 γραμμάρια φυτικών στερολών ή στανολών μπορεί, μετά από 2-3 εβδομάδες, να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μέχρι και 11,3%.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους ισχυρισμούς υγείας στα τρόφιμα, τόσο οι φυτικές στερόλες όσο και οι στανόλες μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη περίπου κατά 10% κατά μέσο όρο σε αυτούς με ήπια διαταραγμένο λιπιδαιμικό προφίλ.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης δήλωσε ότι η πρόσληψη 2γρ στερολών ή στανολών την ημέρα από λειτουργικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος, σε άτομα που έχουν μέτριο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και λαμβάνουν στατίνες.

Πηγή: foodanddrinkeurope.com