Τα νέα της αγοράς

Ασφαλής η γλυκαντική ύλη αντβαντάμη σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)

Ασφαλής η γλυκαντική ύλη αντβαντάμη σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)

Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μία νέα ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη…

Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μία νέα ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη, τη λεγόμενη αντβαντάμη (advantame), ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά.

Η αντβαντάμη είναι μία καινούρια ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη που παρασκευάζεται από μίγμα ασπαρτάμης και βανιλλίνης – συστατικό της βανίλιας. Σύμφωνα με τον FDA, η αντβαντάμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως γλυκαντικό γενικής χρήσης και ως ενισχυτικό γεύσης σε τρόφιμα, με εξαίρεση το κρέας και τα πουλερικά. Μπορεί, ακόμα, να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο γλυκαντικό ή ως πρόσθετο σε ψημένα προϊόντα, σε μη αλκοολούχα ποτά, σε κατεψυγμένα επιδόρπια, μαρμελάδες, ζελέδες, τσίχλες και άλλα τρόφιμα.

Η αντβαντάμη είναι το έκτο γλυκαντικό έντονης γλυκύτητας που εγκρίνεται προς πώληση από τον FDA στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Να σημειωθεί ότι η αντβαντάμη είχε πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ήδη από τον Ιούλιο του 2013.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι μετά και από τους εξονυχιστικούς ελέγχους Αμερικάνικων και Ευρωπαϊκών Οργανισμών αλλά και τα αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια που διέπουν τους μηχανισμούς έγκρισης και αξιολόγησης, οι καταναλωτές μπορούν να νιώθουν ασφάλεια για την κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών. Η χρήση τους σε τρόφιμα και ποτά ως υποκατάστατα της ζάχαρης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα τόσο για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη όσο και για αυτούς που προσπαθούν να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος.

 

Γράφει η επιστημονική ομάδα nutrimed